ТАПЕТАР – ДЕКОРАТЕР

Тапацира и „пресвлачи“ намештај и делове ентеријера у стамбеним и јавним објектима, аутомобилима, аутобусима, возовима и другим превозним средствима. При свом раду користе шиваће машине, пнеуматске пиштоље, метар, лењир, оловку као и разне врсте материјала (сунђер, мебл штоф, кожу, филц, гуртне, опруге, лепак…).

  • Свој рад обављају у фабричким халама, занатским радионицама, као и директно на грађевинским објектима и превозним средствима
  • Школовање могу  да наставе на неким високим школама струковних студија

 

  • Ученици смера тапетар – декоратер се оспособљавају да током свог трогодишњег школовања постану мајстори за тапацирање намештаја, да уређују и тапацирају ентеријере појединих простора и да врше рестаурацију и преправку старог и оштећеног намештаја. Погрешно је мишљење да су тапетари „они који лепе тапете“

 

Ученици матуранти, смера тапетар декоратер, одмах по завршетку школовања имају обезбеђено радно место. Да је ово занимање интересантно и тражено  говори и пример где су представници привредних грана где се тапацира и рестаурира намештај  упутили захтев и молбу професорима да су потребни профили ових занимања.

Потражња за ученицима који желе да раде и током летњег распуста је велика јер их из фирме „Nobili divaini“ из Темерина, где су ученици већ радили праксу, зову да наставе да уче, усавршавају се и зарађују.

Да ће потражња за овим профилима бити актуелна и у најскорије време указује и чињеница да фирма „Ентеријер Јанковић“ гради нове погоне за производњу и тапацирање намештаја намењеног како за домаће тако и за инострано тржиште.

Ученици ових профила су се самоиницијативно укључили у акцију поправке и тапацирања старог и оштећеног намештаја у виду хуманитарне помоћи угроженом становништву које је страдало од поплава.

 

-НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ–>

OLYMPUS DIGITAL CAMERA k1