Додела признања најуспешнијим школама општине града Новог Сада у школским спортским такмичењима у 2016/2017.г.
Наша школа је ЈЕДИНА имала учешће на СВИМ школским такмичењима у 2016/2017.год.

no images were found

XXI Републичко такмичење средњих стручних школа у подручју рада Хемија, неметали и графичарство, за групу графичарство

УСПЕХ ЗА ПОНОС

Наши такмичари из Крушевца у екипној и појединачној конкуренцији донели су четири пехара и девет медаља

 

 Две деценије Републичког такмичења графичара својим учешћем и оствареним резултатима, пре свих, обележила је наша Школа. Увек смо били међу најбољима, а често и најбољи. Пехари и медаље заслужно красе наше витрине. Били смо, а и сада смо, поносни на то. Оно што смо били, сада смо и превазишли.

На XXI Републичком такмичењу средњих стручних школа у подручју рада Хемија, неметали и графичарство, за групу графичарство у Крушевцу, убедљиво смо надмашили све учеснике, па и сами себе. Наши такмичари, у екипној и појединачној конкуренцији, донели су четири пехара и девет медаља. У екипном делу такмичења, за четири образовна профила, наша Школа је освојила три прва места. Наши такмичари били су најбољи у образовним профилима техничар графичке дораде, техничар за графичку припрему и техничар за обликовање графичких производа. У образовном профилу техничар штампе наши ученицу освојили су друго место.

У појединачном делу овогодишњег такмичења наши ученици су такође били веома доминантни. Показаним знањем, умећем и креативношћу убедљиво су се истакли у односу на друге. У образовном профилу техничар за обликовање графичких производа Марија Пезеровић је освојила прво место са максималних 100 бодова. Стојанка-Нина Матић освојила је друго место са 95 бодова. Заслужан успех постигли су наши ученици у образовном профилу фотограф. Викторија Амбрустер убедљиво је заузела прво место са 95 бодова, а Дарко Сретић био је други са 87 бодова. У делу такмичења за образовни профил техничар графичке дораде била је Жељана Лулић и освојила је прво место са 99 од максималних 100 бодова, док је Јована Станојевић са 85 бодова заузела треће место.

Завидан резултат постигао је и Ћендрим Баљинца који је са 96 бодова био најбољи у делу такмичења за образовни профил техничар штампе. Невен Билић заузео је шесто место са освојена 72 бода.

У образовном профилу техничар за графичку припрему, за само један бод, измакнуло нам је друго место. Наше ученице Марија Анђелковић и Тијана Миодраговћ поделиле су треће место  са освојених 82.5 бодова.

Никако не смемо да заборавимо да нагласимо ангажовање професора у припреми наших ученика, пошто су освојене награде и њихова заслуга.

Учешће на XXI Републичком такмичењу и постигнути завидни резултати несумњив су успех, али и обавеза ученицима да наставе даље, да буду пример другима, да крену истим путем, који осим личног задовољства омогућава и друге олакшице, пре свега када је у питању даље школовање, обогаћивање знања и усавршавању у стручном раду.

Припремила: Биљана Поповић

 

X ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА У ВРAЊУ

 

Временске непогоде и обилне падавине у Врању, у периоду  када се одржавало школско такмичење у  атлетици, нису спречиле ученике наше школе да буду најбољи на свим пољима и у свим дисциплинама. Њихов мото је био  да уколико никада не одустану на путу до циља тамо сигурно и стижу, а ако се на том путу и потруде и вредно раде тада им је успех загарантован.

Под менторством професорице физичког васпитања, Данице Стојилковић, вредно су вежбали, дружили се и постигли брилијантне резултате:

Јелена Грујић  која се такмичила на 400 метара, Зорана Грујић на 800 метара, Маја Миралем на 100 метара, Тамара Шуша је бацал куглу, Наташа Станковић је скакала у даљ, исто као и Урош Ијачић, док је Дарја Боснић скакала у вис.

Захваљујући одличној атмосфери међу такмичарима, подршци и мотивацији професорице Дане и спремности  да дају свој максимум ради екипе из  Врања у нашу школу стигао је златан пехар са  X школске олимпијаде .

Дарја Боснић Граф 11

 

„Дани ћирилице“ Баваниште 2016. год.

Поново међу најбољима -„Дани ћирилице“ Баваниште 2016. године

На Републичкој смотри „Дани ћирилице“ Баваниште 2016. год.  ученице наше школе постигле су значајан успех:

 1. Јелена Антић Гео21- освојено 1. место у категорији веза-ментор: професор Славица Белић
 2. Наташа Хромиш Гео31- освојено 2. место у категорији иницијала- ментор: професор Весна Милошевић

У конкуренцији 370 основних и средњих школа и преко 4 000 учесника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Руске Федерације, Грчке, Швајцарске, Италије, Аустралије били смо међу најбољима.

„Дани ћирилице“ традиционално се боре за очување српске културне баштине, језика и писма.

 

Републичко такмичење текстилних и кожарских школа

Најбољи ученици наше школе и ове године учествовали су на Републичком такмичењу у Младеновцу од  21-23. 04. 2016. године. Трећу годину заредом, постижу најбоље резултате:

 1. место из предмета кожарски материјали освојио је ученик Јурешић Александар, менторка- Ксенија Димитрић; као и Вулић Наташа из израде одевног предмета од текстилног материјала, менторка- Јадранка Килибарда;
 2. место из предмета текстилни материјали освојила је Ђурђевић Каћа, менторка- Драгана Зубић; и Секуловић Наташа из предмета моделовање и израде кројних делова одеће, менторка- Радојка Москаљ, и за изложбу ученичких радова, менторка- Наташа Трајковић;
 3. место освојио је ученик Цицка Филипос из предмета кожарски материјали, менторка- Ксенија Димитрић.

 

Национално такмичење из социјалног предузетништва

2IMG_1461876626392 1IMG_1461916431448У уторак, 26. априла, у Крагујевцу је одржано Национално такмичење из социјалног предузетништва на коме је учествовало петнаест ученичких компанија који су претходно прошли селекцију и то из средњих школа из Ниша, Ужица, Београда, Вршца, Краљева, Новог Сада и Трстеника. Презентовали су бизнис планове својих социјалних предузећа у оквиру којих се баве решавањем неког друштвеног проблема на економски одржив начин.
Друго место припало је ученичкој компанији „Поопy Боx” и ученицима Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду:
Марија Ковачевић
Теодора Димитријевић
Сара Агић
Душан Ивић
Марко Перић
Наставник-ментор: Ивана Ваван

 

 Tакмичење „Хуманост на делу“

2 11У Центру Нови Сад Универзитета Сингидунум одржано је у решавању студије случаја под називом „Хуманост на делу“. Такмичење је организовао Пословни факултет Универзитета Сингидунум, а учествовали је 15 тимова из средњих школа Војводине.
Ученицима и њиховим менторима из Новог Сада, Руме, Сремске Митровице, Руског Крстура, Суботице и Пећинаца су се најпре обратили проф. др Зора Коњовић, директорка Центра Нови Сад и доц. др Јелена Гајић, која је саопштила пропозиције такмичења и задатак који је требало решити.
Такмичари су имали два сата да припреме презентацију и решење задатка.
Ученици из наше школе су учествовали на овом такмичењу и то Јовичић Драган, Кузмановски Душан, Поповић Урош и Сеч Владимир сви из одељења Гео 41 са професорком Иваном Ваван. Ученици су награђени комплетом уџбеника из области економије.

 

 

 Прво место на Машкаради за дизајн колекције и за сценски наступ

Машкарада је програм Музеја Војводине који се организује протеклих 20 година и њиме се обележава почетак пролећног циклуса покладних обичаја.

У петак 11. марта испред Музеја Војводине састали су се најмаштовитији Новосађани, школе и удружења, као и гости из других места, и заједно прошетали градским улицама.

Наша школа је учествовала на Машакаради и освојила прво место за дизајн колекције и за сценски наступ. Представили смо се колекцијом од шест пончоа и маски. Награђени су радови ученица из одељења Т13: Ивана Кнежевић, Кристина Дамић, Сара Веселиновић, из К12: Ања Варга, Ивана Стаменковић и Маја Димитријевић, које су урадиле дизајн, заједно са наставником Бориславом Николићем.

На практичној настави са одељењима Т23 и Т43 реализоване су идеје уз помоћ наставника: Ана Бовђиш, Јадранка Килибарда, Драгица Анђелковић, Милана Гњатовић, Весна Вајнбергер, Радојка Москаљ, Милован Стојковић и Ксенија Димитрић. Покретач читаве идеје и реализатор је наставник Борислав Николић.

no images were found

 

 

Градска смотра рецитатора

Наша школа била је домаћин градске Смотре рецитатора “ Песниче народа мог „. Такмичење је одржано у Свечаној сали школе 10. марта 2016. године.

Преко стотину рецитатора такмичило се у три категорије. Милан Новаковић, глумац и стручни сарадник Академије уметности у Новом Саду, имао је задатак да изабере најбоље рецитаторе.
Школску и градску Смотру рецитатора организовала је Пламенка Лаћарац, библиотекар наше школе. 

no images were found

 

 

Школско такмичење рецитатора

Школско такмичење рецитатора одржано је 4.марта 2016. године у Библиотеци наше школе. Учествовало је двадесет рецитатора који су показали завидну вештину говора, настављајући лепу и дугогодишњу традицију.

На градску Смотру рецитатора пласирало се седам ученика: Владимир Сеч Гео 41, Стефан Кемера Гео 41, Немања Шуштум В 42, Багић Јелена В 42, Снежана Крстић Т 42, Стеван Секулић А 31 и Снежана Лукић А 41.
Њихови ментори биле су проф. Радмила Сатарић, проф. Весна Милошевић и проф. Весна Тегелтија-Дујаковић. Najuspesniji recitatori
 
 
Национално финале такмичења „Пословни изазов“

20160219_131314 Oдржано је 18. и 19. фебруара у Београду. Такмичење је окупило 60 ученика из 40 средњих школа из Сврљига, Медвеђе, Бујановца, Лесковца, Ниша, Владичиног Хана, Прокупља, Куршумлије, Новог Сада, Бачке Тополе, Суботице, Сомбора, Руме, Сјенице, Параћина, Краљева, Ивањице, Ужица, Горњег Милановца, Крагујевца, Пријепоља, Новог Пазара и Београда.
Као учесница Регионалног Пословног изазова пласирала се наша ученица Марија Пезеровић из одељења Граф 45 са менторком проф. Иваном Ваван.
Првог дана такмичења ученицима је дат “изазов” да уз помоћ концепта “интернет ствари” (internet of things) осмисле напредно и иновативно решење којим ће учинити да Србија постане атрактивна туристичка дестинација. Другог дана су своје бизнис планове и презентације представили публици и стручном жирију који је изабрао најбоље. Пет првопласираних тимова са овог такмичења отпутоваће у априлу у Загреб како би учествовали на Пословном изазову западног Балкана. Тамо ће се придружити вршњацима из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, а тимови ће поново бити мешовити и чиниће их по 4 ученика из сваке земље. Међу њима се није нашла наша ученица али јој честитамо на учешћу и показаном знању и тимском духу.20160219_112557

 

Такмичење „ФИМЕК НАГРАЂУЈЕ ЗНАЊЕ“

Ученици наше школе:
1. Видовић Константин Гео 41
2. Савић Константин Гео 41
3. Сеч Владимир Гео 41
са проф. Иваном Ваван учествовали су на такмичењу „Фимек награђује знање“ које се одржало 24.11.2015. године у просторијама Факултета Фимек у Новом Саду. Тог дана одржане су квалификације за полуфинале, где је наша школа освојила друго место, а само прво пролази у полуфинале.
Циљ овог такмичења је афирмација и промовисање знања и предузетништва као кључне компетенције за усавршавање личних предузетничких особина средњошколаца.

 
Такмичење „ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ“

Ученици наше школе:
1. Сара Илић Дто 41
2. Вања Ивановић Дто 41
3. Радошевић Зорица Дто 41
4. Марија Пезеровић Граф 45
5. Ђорђе Већкалов Граф 45
6. Срђан Маријаница Граф 42
7. Душан Кузмановски Гео 41
8. Урош Поповић Гео 41
са проф. Иваном Ваван по трећи пут су учествовали на такмичењу „Пословни изазов“ које се одржало 03.12.2015. године у Новом Саду и окупило је 100 учника из средњих школа за регион Војводине.
„Пословни изазов“ има намеру да подстакне ученике да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух.
Тимови су били састављени од по 5 ученика из различитих школа који су имали задатак да осмисле производ или услугу која је намењена модерном пословном човеку како би се повећала његова продуктивност на радном месту. На основу постављеног задатка креирали су бизнис планове за своје идеје и правили презентације које су презентовали пред жиријем.
Наши ученици се нису нашли у победничком тиму али су показали завидне тимске и иновативне способности.
Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији.

 

 

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015-

 

XVIII Републичко такмичење подручја рада шумарство и обрада дрвета

У периоду од 17-19.04.2015. одржано је 18. Републичко такмичење из подручја рада шумарство и обрада дрвета. Домаћин такмичења била је Техничка школа из Крушевца.
Пут је прошао лако уз дружење са школама из Суботице, Апатина и Београда. Стигли смо уз диван дочек наших домаћина који су се потрудили да нам сваки тренутак боравка у Крушевцу буде леп и пријатан.
Ученици наше школе и ове године су показали завидне резултате.

Прво место освојио је тапетар Стефан Дудок (Д22) у дисциплини тапетар-практични рад (ментор Здравко Марковић).

Друго место освојиле су ученице пејзажне архитектуре Татјана Комарчевић (Па41) из предмета цвећарство (ментор Мара Кораћ) и декоративна дендрологија (ментор Марија Свилар) и Јелена Тонковић (Па41) из аранжирања биљног материјала (ментор Мара Кораћ).
Ученице пејзажне архитектуре су рангиране на друго место и у екипној конкуренцији.

Посебно се истакла ученица наше школе Милана Кокановић која је као једина девојка у дисциплини столар-практични рад имала завидан резултат и према броју бодова рангирана је на друго место (ментор Стјепан Тот).

DSC_0576

 
XXI Републичко такмичење текстилних и кожарских школа

На XXI Републичком такмичењу текстилних и кожарских школа од 25 школа ТШ „Милева Марић Ајнштајн“ освојила је I место.

 

ФТН ЈУНИОР ШАМПИОНКЕ Техничке школе „Милева Марић- Ајнштајн“

На такмичењу 26. априла 2015. године ФТН-а у оквиру студентске организације ESTIEM ( European Students of Industrial Engineering and Management), тим које су сачињавале три ученице ТШ“Милева Марић- Ајнштајн“ освојиле су ПРВО место у дисциплини ELEVATOR PITCH.
Ученице Дејана Поповић, Снежана Мрдаљ и Тијана Миодраговић из одељења техничар за графичку припрему (граф 32), одазвале су се позиву ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА за такмичење из области индустријског инжењерства и менаџмента .

Студентска организација ESTIEM је ове године први пут проширила такмичење и на јуниоре које су сачињавали ученици трећег и четвртог разреда средњих школа. Неопходан услов као пријаве за такмичење био је да се сними кратка видео презентација на једну од понуђених тема. Тим је своју екипу назвао ТРИОГРАФ, представио се темом „Зашто би требало да останемо у Србији“. Својим аргументима и добрим презентовањем тим је директно прошао у финале. Недељу дана пред такмичење које је одржано 26.04.2015. ученице су присуствовале припремним радионицама на којима су упознале остале такмичаре, са њима се спријатељиле и уз дружење стицале нова знања. У такмичењу за јуниоре учествовало је седам тимова из целе Србије. Такмичари су имали четири сата времена да без икаквих помоћних средстава осмисле своје идејно решење на тему коју им је задала ЕRSTE банка: Приказати начин на који очекујете да банка буде присутна на online-у.

Тим ТРИОГРАФ је презентовањем своје оригиналне и креативне идеје одушевио жири и освојио прво место. Као награде све три ученице добиле су мобилне телефоне nokia lumia 535, златне медаље и пехар. Ученице носе лепе утиске са овог такмичења, истичу добру организацију, леп дочек и предусретљивост организатора те свим наредним генерацијама наше Школе препоручују да се пријаве за следеће такмичење првенствено због драгоценог искуства и дружења.

Марија Анђелковић граф 32

IMG_8475 IMG_8477

Пласман са Сусрета грађевинских и геодетских школа
 • Mонтери суве градње-I местоНикола Болтић и Синиша Сарић-ментор Маја Ћурчић
 • Бетон –II место– Лана Јакшић А41-ментор Љубица Максимовић
 • AutoCAD –I место– Момчило Савић А31-ментор Исидора АмиџићFB_IMG_1430562726440FB_IMG_1430562745634FB_IMG_1430562751179
XX Републичко такмичење средњих стручних школа Републике Србије у графичарству

XX Републичко такмичење средњих стручних школа за подручје рада хемија, неметали и графичарство за групу графичарство одржано је од 22-24. априла 2015. године у Хемијско-технолошкој школи “Божидар Ђорђевић Кукар” у Лесковцу.

Ученици наше школе постигли су следеће резултате:

ЕКИПНО:
• Профил техничар графичке припреме – I место
• Профил техничар за обликовање графичких производа – III место
• Профил техничар штампе – I место

ПОЈЕДИНАЧНО:
• Профил техничар графичке припреме- I место-Црнковић Матија
Специјална награда– Анђелковић Марија
• Профил техничар за обликовање графичких производа- III место-Адамов Тијана
• Профил техничар графичке дораде- II место– Богдановић Милица
• Профил техничар штампе- I место– Травица Стефан
-III место– Станић Страхиња

leskovac 2015 143leskovac 2015 115leskovac 2015 165leskovac 2015 177

Успех на 5. Фестивалу поезије “МАШТА И СНОВИ“

Ученик наше школе Бора Савић (одељење Гео 41) који се бави писањем поезије учествовао је на Фестивалу поезије „Машта и снови“ и на најбољи могући начин представио и себе и нашу школу.

Његов раскошни песнички таленат препознао је и стручни жири и Борина песма ће бити објављена у Зборнику фестивала.

Треба напоменути да од укупно 2.357 песама које су пристигле на овогодишњи конкурс, а које су послали аутори из шест земаља, стручни жири је извршио селекцију, једногласно донео одлуку о добитницима награда за најбоља песничка остварења и извршио избор песама које ће бити публиковане у Зборнику фестивала. Стручни жири овогодишњег Фестивала бројао је три члана: Недељко Терзић – песник и књижевни критичар, проф. Слађана Миленковић – доктор књижевности и Александар Крстајић – један од оснивача фестивала „Машта и снови“ и руководилац рецитаторског студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмијумарт“.
проф. Лидија Круљанин

fest-poezije

Међународно такмичење „Млади секач-2015.“

International Competition “Young Lumberjack-2015.”, Teteven, Bulgaria

Екипа наше школе предвођена помоћником директора за подручје рада шумарство и обрада дрвета Жељком Савићем од 19.03. до 22.03.2015. године учествовала је на међународном такмичењу „Млади секач -2015.“
Такмичење је одржано у граду Тетевену у Бугарској у организацији Професионалне школе за шумарство и обраду дрвета ПГГСД „Сава Младенов“ из Тетевена.
На такмичењу су учествовале школе из Бугарске, Шпаније,Чешке и Србије.

Нашу школу су представљали ученици образовног профила „Шумарски техничар“ – Вук Зорић одељење ШТ41 и Марко Маринковић одељење ШТ31 и ментор професор Мирослав Савић.

Значајан допринос припреми и реализацији одласка на такмичење дали су и професори Анкица Ковачевић и Бранислав Дамјановић.

У веома јакој конкуренцији наши ученици су остварили пласман: шесто место Марко Маринковић и десето место Вук Зорић. У такмичарском духу и вођени жељом за добрим дружењем, домаћини су на светски дан шума 21.марта организовали и ревијално тaкмичење ментора ученика где је наш професор Мирослав Савић освојио “CERTIFICATE The Best Trainer“

Одлична организација, добро дружење, нова пријатељства и обновљена стара као и стечена нова искуства у пријатној атмосфери за коју се побринуо домаћин обележили су ово такмичење.

Кенгур без граница – за оне који воле математику

Друштво математичара Србије и ове године је у нашој земљи организовало међународно такмичење из математике, на ком су учествовали ученици из 60 земаља света.

На такмичењу, одржаном 19. марта, своје знање могли су да провере ученици основних, средњих стручних школа, као и гимназијалци. Како организатори истичу, циљ такмичења је промоција математике и осталих природних наука, развијање логичког мишљења и конкретна примена стеченог математичког знања. Куриозитет овог такмичења је што сви учесници у исто време размишљају о истим математичким проблемима, и на тај начин математика повезује младе људе из десетина земаља света.

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ ове године десети пут учествовала је на овом престижном такмичењу.

Наши ученици увек су имали запажене резултате, а тако је било и овај пут.

Освојене су следеће награде:

-Марија Ивковић, ученица А11 разреда – I место у категорији средњих стручних школа. Ментор је био професор Славко Завишин.

-Бора Савић, ученик четвртог разреда ГЕО41 – III место у истој категорији. Менторка је била професорка Милка Бикић Бокић.

Неколико ученика наше школе је похваљено на овом такмичењу: Максим Станковић, А21, професор Славко Завишин; Александар Шћитароци, В21, професорка Богданка Јаковљев; Алекса Маринковић и Драган Јовичић, ГЕО31, професорка Светлана Драгојловић и Срђан Тробоњача, В42, професорка Богданка Јаковљев.

Наставничко веће, на седници одржаној 5. јуна, похвалило је поменуте ученике и наставнике, пожелевши им успех у даљем раду.

Успех одбојкашке екипе

odbojkaМушка одбојкашка екипа освојила је II место на општинском и окружном такмичењу, одржаном у Футогу, у фебруару 2015. године. На општинском такмичењу учествовало је 12 екипа, а на окружном такмичењу 6 екипа. Екипа је остварила бољи резултат у односу на прошлу школску годину, када је освојено III место на општинском првенству средњих школа.

Одбојкашка екипа наступила је у следећем саставу:

1. Гашић Бојан В 41
2. Ђукић Огњен Граф 32
3. Емер Никола Граф 32
4. Милутиновић Немања Гео 31
5. Војводић Милош Граф 42
6. Живковић Душан Дто 31
7. Стојановић Игор Н 21
8. Ђорђевић Иван А11
9. Јотић Мирослав Гео 31

Међуокружно такмичење одржаће се 04. марта 2015. године у Суботици. За нашу екипу, ово су квалификације за Републичко такмичење.
Вођа екипе:
проф. Срђан Чоканица

 

Резултат конкурса “Светосавље и наше доба“

На 23. изложби ликовних радова деце и омладине Републике Србије, Републике Српске и расејања “ Светосавље и наше доба“, наш ученик Јован Варагић одељење В22, освојио је друго место у категорији средњих уметничких и стручних школа- ментор је био професор Борислав Николић.

награђени рад

j.varagic-nagrada

 

ЛУКА ИЛИЧИЋ – НАЈБОЉИ КАЛИГРАФ

Ове школске године одржан је ХХIII конкурс „Светосавље и наше доба“ са темом „Стогодишњица од почетка Великог рата“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, Кола српских сестара Епархије бачке, Удружења војвођанских учитеља и Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине.

У категорији калиграфских радова, међу 1372 рада из 33 школе, нашао се и рад Луке Иличића, ученика наше школе, из одељења Гео 11. Наш Лука је освојио 3. место на овом међународном конкурсу и тиме показао да се рад и труд увек препознају. Свечана додела награда као и изложба ликовних и калиграфских радова одржана je у нашој школи, 7. фебруара 2015. године.

 luka-nagrada

Наша ученица победница на међународном конкурсу за плакат “МИР И САРАДЊА” у Шпанији

На међународном конкурсу за плакат “МИР И САРАДЊА” у Шпанији, у категорији од 16 -18 година, наша ученица Биљана Момировић – Граф 25 освојила је I место.

На такмичењу је учествовало 6040 ученика из 35 земаља.

Ментор: Мирослава Раковић.

1

 

ШКОЛСКА ГОДИНА 2013/2014-

САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

На 19. салону архитектуре одржаном од 22.05. до 31.05. 2014. у Новом Саду учествовали су ученици наше школе. Салон архитектуре је традиционална манифестација под покровитељством Друштва архитеката Новог Сада (ДАНС-а).

Александар Асани, Марко Продановић и Марко Шарац из одељења В41 презентовали су свој заједнички тимски рад на тему Архитектонска средња школа. Они су уједно и најмлађи учесници, којима је ДАНС омогућио излагање рада, наравно ван конкуренције.

Њихов идејни пројекат је креативан, зрео, смео у изразу и иновативан са аспекта примене принципа одрживог развоја. Играју се са снажним масама, обученим у закривљену, стаклену фасаду. Објекат је функционално подељен на три сегмента, који се међусобно прожимају. Учионице су радијално постављене око затвореног атријума. Стаклена фасада истоворемено садржи фотонапонске ћелије за прозиводњу струје. Боравак ученика предвиђен је и у зеленом амбијенту отворене кровне терасе, која је такође и отворени простор читаонице.

Пројекат је реализован на предмету разрада пројеката код колегиница Бојане Варге и Исидоре Амиџић.

 
XIX РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА СРБИЈЕ У ПОДРУЧЈУ РАДА ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО

На такмичењу у Врању наши ученици су освојили четири пехара и четири медаље. У образовном профилу фотограф заузели су прво и треће место, а у екипном делу убедљиво прво место.

На XIX републочким такмичењу ученика  средњих стручних школа Републике Србије у подручју рада хемија, неметали и графичарство за групу графичарство, одржаном у Врању од 27. до 29. маја, наши ученици остварили су запажен резултат. У Нови Сад донели су четири пехара у екипном и четири медаље у појединачном делу такмичења. На основу постигнутих резултата, наша школа је освојила прво место.

Домаћин овогодишњег такмичења била је Хемијско-технолошка школа у Врању. У теоријском и практичном делу надметали су се ученици из десет школа у Србији. Ученици наше школе и школа у Београду и Суботици такмичили су се у свих пет образовних профила, док остале нису имале представнике у свим деловима такмичења.

Наши ученици су били најуспешнији у делу такмичења образовног профила фотограф.

Прво место освојила је Марина Геци са 96 поена од укупних сто. Алекси Гајићу припало је треће место са 89 поена. Први у екипном пласману наши ученици су били убедљиви. Укупно су освојили 185 поена, двадесетак више од другопласиране екипе.

У делу такмичења за образовни профил техничар графичке дораде, такође смо остварили запажене резултате. Наша ученица Бојана Ковачевић заузела је прво место са освојених 95 поена. Драгана Ђукић заузела је седмо место са 86,5 поена. У рангирању екипа освојено је друго место са 181,5 или 1,5 поенамање од овогодишњег победника.

Међу ученицима осам школа које су имале такмичара у образовном профилу техничар за обликовање графичких производа-оглед, наш ученик Душан Бранков освојио је треће место са 92,67 поена. Маријана Васић заузела је шесто место са 79,66 поена. У екипном делу такмичења заузели смо треће место што је за седам поена мање од победника.

У делу такмичења за образовни профил техничар за графички припрему-оглед наши ученици су остварили солидан резултат. Учествовали су ученици из свих десет школа, а наши ученици су заузели четврто и пето место. Милош Васић је био четврти са 81,7 поена, а пети Никола Ињац са 72 поена. Ипак, у екипном делу такмичења припало нам је друго место са укупно освојених 153,7 поена, или десет мање од победника.

Наши ученици били су најмање убедљиви у делу такмичења за образовни профил техничар штампе. Наш ученик Стефан Травица заузео је осмо место 95 поена, док је Тодор Миловановић био дванаести. Незапажен резултат у појединачном делу такмичења утицао је у рангирању екипа. Наша школа је заузела скромно пето место са укупно освојена 183 поена.

Помоћник директора

Биљана Поповић

no images were found

 

РАДОВИ ПРВОПЛАСИРАНЕ ФОТОГРАФКИЊЕ

marina 1marina2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАЈБОЉИ НА 20-том РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ТЕКСТИЛНИХ И КОЖАРСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

Двадесето такмичење кожарско–текстилних школа одржано је од 28 до 30 априла 2014 год. у Новом Пазару. Домаћини су нас срдачно дочекали.

5

4

clip_image002
После приказаног знања и вештина наша школа је постигла следеће резултате:

Прво место је освојила изложба ученичких радова.

Прво место:
је освојила ИВА КОНЦ Т33 у познавању текстилних материјала
је освојила МИЛИЦА ЦИМЕША Т43 у моделовању и конструкцији одеће

Друго место је освојила ТЕОДОРА АРСИЋ К42 у моделовању и конструкцији обуће

Треће место је освојила БОЈАНА УБОВИЋ К42 у моделовању и конструкцији галантерије
Запажене резултате постигли су и :

Четврто место: Рахела Колар Т42 у изради одевног предмета
Милица Гвоић К42 у моделовању и конструкцији галантерије

Пето место: Ненад Бркић К22 у познавању кожарских материјала

Шесто место: Адриано – Ђулијано Петровић К42 у моделовању и конструкцији обуће

Седмо место: Јулија Исаковић К22 у познавању козарских материјала

 

Пословни изазов западног Балкана

На такмичењу „Пословни изазов западног Балкана” које је одржано од 26. до 28. априла 2014. године у Сарајеву, учествовало је 80 ученика из 45 средњих школа, чији су тимови били најбољи на регионалним такмичењима који су одржани у Подгорици, Сарајеву, Загребу, Београду, Лесковцу, Новом Саду и Чачку.

Првог дана такмичења, 26. априла, ученици су подељени у тимове састављене од по 4 представника сваке земље (укупно 20 екипа), где им откривен „изазов” односно задатак који представља реалан пословни проблем. Задатак је био да креирају услугу или производ који ће бити инспирисани стогодишњицом “Сарајевског атентата” и искористи то као пословну прилику.

Другог дана такмичења, 27. априла, уз помоћ бизнис волонтера, ученички тимови осмишљавали су решење проблема, креирали бизнис план и презентацију коју су трећег дана такмичења представили члановима жирија и публици.

Ученик наше школе, Огњен Бошковић (Гео 41) и његова екипа заузели су четврто место на овом такмичењу и показали завидне резултате у погледу креативности, иновативности своје пословне идеје и тимског духа и сарадње са својих вршњацима и свим учесницима. Њихова идеја је била уједињење балканског народа, а све то кроз ресторан “Гурманлук западног балкана” који би пружао услуге националних јела и такође би имао едукативни карактер преко истакнутих значајних културних и верских обележја Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз сарадњу Омладинске Информативне Агенције БиХ, Социо-економског центра и Удруге Иницијатива, и финансијску подршку Балканског фонда за демократију.

Ово такмичење има за циљ да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и мотивише их да размишљају проактивно и своје идеје спроведу у дело. Такође, такмичење истиче важност повезивања младих људи који живе на територији западног Балкана и буди свест о неопходности заједничких активности на регионалном нивоу.

no images were found

 

Извештај са такмичења „Кенгур без граница“  

untitled

На међународном математичком такмичењу „Кенгур без граница“ десет ученика наше школе је добило похвале:

Име и презиме ученика Одељење Ментор
Драган Јовичић Гео21 Светлана Драгојловић
Бобан Радмановић В21 Светлана Драгојловић
Јована Шкрбић А21 Ката Јовановић
Јована Милановић А21 Ката Јовановић
Никола Милановић Гео21 Светлана Драгојловић
Игор Драпић Гео31 Милка Бикић-Бокић
Срђан Тробоњача В32 Богданка Јаковљев
Бора Савић Гео31 Милка Бикић-Бокић
Кристина Тривуновић А31 Светлана Вујанић
Горан Козомара Гео41 Милка Бикић-Бокић

У будућим годинама желимо више успеха нашим ученицима

Актив математичара

 
25. Републичко такмичење геодетских и грађевинских школа Србије

НАШИ ГРАЂЕВИНЦИ, АРХИТЕКТЕ И ГЕОДЕТИ И ДАЉЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМА У СРБИЈИ

Овогодишње, двадесет пето по реду Републичко такмичење геодетских и грађевинских школа Србије, одржано је 7. априла у Чачку. За такмичење најбољих међу најбољима пријавило се око сто шездесет  такмичара из тридесет средњих техничких школа Србије у којима се образују кадрови геодетске, грађевинске и архитектонске струке.

Наша школа је и ове године имала представнике у скоро свим дисциплинама. Такмичарску екипу су предводили директор наше школе др Станко Матић (уједно и председник Пословног удружења грађевинских и геодетских школа Србије) и помоћник директора за област геодезије и грађевинарства Иван Петровић. Такмичарски део екипе је бројао тринаест  ученика и девет  наставника – ментора, који су место у екипи најбољих остварили на претходно одржаном школском такмичењу. 

Дисциплина

Презиме и име ученика

Образовни профил

Наставник – ментор

Грађевинске конструкције

Савић Момчило

Архитектонски техничар, 2. разред

Пешка Ана

Нацртна геометрија

Милановић Јована

Архитектонски техничар, 2. разред

Лекић Зорица

Статика и отпорност материјала

Јакшић Лана

Архитектонски техничар, 3. разред

Радојчин Јован

Примена рачунара у грађевинарству

Полих Кристина

Архитектонски техничар, 3. разред

Максимовић Љубица

Организација грађења

Пујовић Ђорђе

Архитектонски техничар, 4. разред

Ћурчић Маја

Математика

Самарџија Владимир

Геодетски техничар, 4. разред

Бикић Бокић Милка Јовановић Ката

Геодетска мерења и рачунања

Козомара ГоранРијавец БранимирНиколић Весна

Геодетски техничар, 4. разред

Марић Чедомир

 

Декоратер зидних

површина

Павловић ДраганМаринковић Никола

Техничар за одржавање објеката, 3. разред

Ерак Бојан

Монтер суве градње

Болтић НиколаКустурић Братислав

Монтер суве градње, 3. разред

Мишић Предраг

У великој конкуренцији најбоље пласмане су остварили:

1. место: Полих Кристина – Примена рачунара у грађевинарству

                Савић Момчило – Грађевинске конструкције

2. место: Самарџија Владимир – Математика

3. место: Николић Весна – Геодетска мерења и рачунања

Честитамо!        Чедомир Марић, проф. 

no images were found

 

Међународно такмичење “МЛАДИ СЕКАЧ“

Екипа наше школе на челу са директором др Станком Матићем од 20.03.до 23.03.2014. године учествовала је на међународном такмичењу „Млади секач 2014.“

Такмичење је одржано у Бугарској у сјајној организацији ПГГСД „Сава Младенов“ – град Тетевен.

На такмичењу су учествовале школе из Бугарске, Македоније, Чешке и Србије.

Нашу школу су представљали шумарски техничари Зоран Лакетић и Вук Зорић ученици Шт31 одељења и ментор професор Анкица Ковачевић.

Значајан допринос припреми и реализацији одласка на такмичење дали су и професори Мирослав Савић и Бранислав Дамјановић и помоћник директора за подручје рада шумарство и обрада дрвета Жељко Савић.

Добро дружење, нова пријатељства и значајно искуство у вештини руковања моторном тестером резултат са такмичења је ставило у други план.

no images were found

 

Школско такмичење из примене рачунара у грађевинарству

Школско такмичење из примене рачунара у грађевинарству Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ одржано је 12. марта 2014. године.

Ово такмичење се одржава за ученике треће године грађевинског смера, који слушају овај предмет. Задатак подразумева да ученици примене знање из цртања у АUTO CАD – у, које су стекли на редовној настави.

Ове године такмичењу је присуствовало деветoро ученика са свих грађевинских смерова:

 1.      Игор Радак                  H31
 2.      Моника Такач            Н31
 3.      Митар Ковач              А31
 4.      Кристина Полих      А31
 5.      Никола Наерац          В32
 6.      Михајло Морача       В32
 7.      Душан  Слепчевић   В32
 8.      Марко Радовац           Х31
 9.      Александар Бојовић  Х31

Победник  је ученица  Кристина  Полих из одељења А31, са освојених деведет два бода од могућих сто. Она ће се даље такмичити на Републичком такмичењу од о3. до 05.априла у Чачку, и надамо се постићи подједнако добар успех.

Професорице које су спремале ученике су Љубица Максимовић и Ива Киш

DSCN1044.DSCN1043

 

Такмичење „Пословни изазов“ 

Треће регионално такмичење „Пословни изазов“ које је одржано 20. фебруара 2014. године у Новом Саду реализовала је организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску помоћ америчке организације за међународни развој – USAID Serbia, а окупило је  деведесет ученика из четрнаест  средњих школа са територије Војводине.

Такмичење је конципирано тако да се ученици деле у тимове од по пет учесника са својим вршњацима из других школа, затим им се чита задатак, односно „изазов“ који је био „Пословна прилика за железнички саобраћај“, након чега ученици  треба да осмисле своју идеју као одговор на „изазов“, да направе бизнис план и израде PowerPoint презентацију и затим имају троминутно излагање пред жиријем.

Ученици наше школе који у оквиру плана и програма својих образовних профила имају предмет предузетништво учествовали су на овом такмичењу под менторством проф. Иване Ковачевић, а то су:

 1)      Драгана Бајић  – Дто 41

 2)     Огњен  Бошковић  – Гео 41

 3)      Филип Бурсић – Гео 41

 4)      Горан Козомора  – Гео 41

 5)     Тина Маринковић  – А 41

 6)      Дијана Родић  – Дто 41

 7)      Владимир Самарџија  – Гео 41

 8)      Александар Стојковић  – А 41

 9)      Милица Томашевић  – А 41

10) Катарина Фрајс  – Дто 41

а узели су учешће у сва три првопласирана тима и то:

I место  Огњен Бошковић  – Гео 41

II место Тина Маринковић  – А 41

III место  Катарина Фрајс  – Дто 41

Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у националном финалу које ће се одржати у септембру 2014. године у Београду, а победнички тим ће учествовати и на „Пословном изазову“ Западног Балкана који ће се одржати у априлу 2014. године у Сарајеву заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.20140220_175750_resized

 

 

ШКОЛСКА ГОДИНА 2012/2013-

Обавештење о XVIII Републичком такмичењу за подручје рада хемија, неметали и графичарство за групу предмета ГРАФИЧАРСТВО

stampa

Министарство просвете и науке Републике Србије средњих стручних школа за подручје рада хемија, неметала и графичарство и за подручје рада геологија, рударство и металургија за групу металургија, организује XVIII републичко такмичење ученика за област графичарство.
Обавештавамо Вас да ће се XVIII републичко такмичење из подручја рада хемија, неметали и графичарство за групу графичарство одржати у Новом Саду 23, 24. и 25. априла 2013. године.

Домаћин овогодишњег такмичења је Техничка школа „Милева Марић – Ајнштајн“, улица Гагаринова 1.

Телефон за контакт је 021/6616-986 и 021/443-444, моб. тел 063/8293-902 (пом. директора Биљана Поповић) и 069/554-9919 (професор Владица Дојков).
Такмичење ће се одржати за ученике трећег и четвртог разреда, четвртог степена стручне спреме за образовне профиле:
– техничар штампе
– техничар графичке дораде
– фотограф
– техничар за графичку припрему
– техничар за обликовање графичких производа
и трећег степена стучне спреме:

Такмичење се састоји из теоријског и практичног дела
ТЕОРИЈСКИ ДЕО
ПРАКТИЧНИ ДЕО
обухвата садржаје из предмета: основи графичке техникеграфичко обликовање и писмотехнологија графичког материјалатехнологија образовног профила садржаји за практични део такмичења дефинишу се на основу садржаја програма наставе за наведене образовне профиле

 

Републичко такмичење ученика средњих стручних школа у подручју рада ТЕКСТИЛСТВО И КОЖАРСТВО

На самом југу Србије у севернозападном делу Врањске котлине, на левој обали Јужне Мораве сместило се Врање. Удаљено од границе са Бугарском 70 км,  од границе са Македонијом 40 км. Окружено планинама Пљачкоицом, Крстиловицом и Пржаром – прелепи град Боре Станковића, Коштане- Врање. Економски, културни и политички центар Пчињског округа.

Овогодишњи домаћин XIX републичког такмичења ученика средњих стручних школ у подручју рада текстилство и кожарство. 17.04. 2013 године са севера Србије из широке бачке равнице упутила се мала скупина у овај град, да представља нашу школу ,,Милева Марић- Ајнштајн”.

Првог дана домаћини су нас срдачно примили и угостили у просторијама своје школе.  Тога дана извучене су и радне комисије и изабран је одевни предмет који ће се шити.  По протоколу тог дана је била поставка изложбе ученичких радова у фискултурној сали школе. Проф. Јована Деспић са ученицама Моником Варга и Алисом Бачок из одељења Т43 била је идејни творац наше поставке, која је била прелепа, а инспирација је била краљица Елизабета прва.

У вечерњим часовима уприличена је представа ,,Коштана” у дому војске, а затим је уследила модна ревија ученика свих школа као и смаих домаћина. Наше манекенке Алиса Бачак и Александра Љубичић су биле веома запажене и предивно су изгледале. Сама представа ,,Коштана” извели су ученици домаћинске школе и верно су приказали обичаје и културу тога времена. Вече је употпуњено културно уметничким програмом и извођењем народних игара врањског краја

Други дан је био такмичарски и тога дана су сви ученици учествовали у својим дисциплинама.

Резултати које су постигли наши ученици су :

II место Јаноши Маријана (пракса конфекције) ментор Весна Вајнбергер

IV место Јокић Јелена (текстилни материјали) ментор Милан Станић

X  место Пушкарић Сања (моделовање одеће) ментор Јадранка Килибарда

VI место Тојага Катарина (кожарски материјали) ментор Мића Стојковић

VIII место Петрић Тања (кожарски материјали) ментор Ксенија Димитрић

Изложба  ученичких радова заузела је веома запажено IV место.

 

 Наградни конкурс  – Jazas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Омладина Јазас-а у сарадњи са Градом Новим Садом и Градском управом за Здравство, прузило је прилику средњосколцима и студентима да се на креативан нацин изразе на тему проблема болести зависности „Зумирај ризик“, а чији је циљ да се подигне свест о утицају психоактивних супстанци на здравље људи. Од преко 200 пристиглих радова 30 радова је било излозено у холу Градске куће, где је било и отварање, а још увек се налазе на Медицинском факултету.

Додељене су три награде, а наша ученица граф-а 41 Марина Геци засужила је треће место, новчану награду, изложбено место и њен рад ће бити увршћен на календар за идућу годину Јазас-а. 

marina i njen rad