Посета ловишту Каћка шума

Invalid Displayed Gallery

Дана 20.06.2016 год. разред ТЛР-31 са професором Перовић Ђорђем, посетио је ловиште Каћка шума. Ученици су имали прилику да обиђу полигон за лов дивљачи и ловачку кућу за смештај ловаца туриста. У склопу ловишта смештена је и хладњача за дивљач, где су се ученици упознали са начинима обраде меса дивљачи и пласирања на тржиште.

 

ДАН ШКОЛЕ

file-page1file-page2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посета Београду

Ученици историјске секције (одељења: граф11, граф12, дто11, граф25 и па21)  посетили су Београд и том приликом обишли Народну скупштину, цркву Светог Марка и Калемегдан. Посета је имала и едукативан и забаван карактер, а њу је организовала професорка историје Недељка Радоњић.123

 

Посета трофејној соби

Дана, 01.06.2016. год разред ТЛР-31 са професором Перовић Ђорђем био је у посети код професора Ратко Тиодоровић. Ученици су имали прилику да погледају трофејну собу којој се налази збирка трофеја од 12 врста дивљачи.

Invalid Displayed Gallery

 

Дан отворених врата

Дана 19.04. дочекали смо ученике осмих разреда из дванаест основних школа и успешно им представили нашу школу, подручја рада и образовне профиле.

Invalid Displayed Gallery

 

Манифестација ,,Дани ћирилице“ Баваниште

У духу неговања српског језика, писма и етнолошке традиције нашег народа манифестација ,,Дани ћирилице“ Баваниште и ове године објавила је конкурс из области литерарног стваралашта, калиграфије, илустрација, иницијала и изради лутака у народној ношњи. Ова манифестација одржава се под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и има ранг Републичке смотре.

Наши ученици били су креативни и маштовити. Писали су литерарне радове на теме ,,Сачувајмо ћирилицу“ и ,,Никад не заборави…“.
Погледајте њихове илустрације, калиграфске радове и иницијале.
Ментори: професорке српског језика и књижевности Славица Белић, Лидија Крупљанин и Весна Милошевић.

Invalid Displayed Gallery

 
Посета фазанери Оморика Ф.

Дана, 20.04.2016. год разред ТЛР-31 имао је блок наставу из предмета производња и гајење дивљачи. Са предметним професором Перовић Ђорђем посетили су фазанерију Оморика Ф. Ученици су се упознали са свим фазама производње фазана у вештачким условима.

Invalid Displayed Gallery

 

Учешће наше школе на ”Ноћи биологије”

”Ноћ биологије” је научно популарна манифестација која се одржава сваке године у априлу на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Новом Саду. Ове године је отворен конкурс за средње школе, како би и млађи учесници са најзанимљивијим садржајима могли да учествују у програму. Техничка школа ”Милева Марић-Ајнштајн” је прошла конкурс са радионицом о репродуктивном здрављу, тако да су се  22. априла 2016.  године и наши ученици укључили у манифестацију.

Радионица се састојала из више делова. Ученици су сами осмишљавали и правили плакате и презентације са информацијама о полно-преносивим болестима, игрице по принципу асоцијација, а у позадини су учесници могли да гледају анимацију која је приказивала правилну употребу кондома. Као награду за успешно погођене асоцијације посетиоци су добијали бесплатне кондоме.

Преко 30 наших ученика се смењивало на два сата, а свако од њих је имао прилику да буде  едукатор и  да представи школу. Према броју посетилаца и интересовању које су показали, радионица се показала веома успешном. Такође, интересовање ученика да учествују је било много веће од очекиваног, тако да школа планира да се пријави и наредне године на конкурс.

Обуку и припрему ученика, као  и координацију целог пројекта вршили су професори биологије наше школе, Маша Попара-Конаков, Тања Јовановић и Драгана Ињац.

444

 

Посета НП“Фрушка гора“

Одељење ТЛР 31 боравило је у дводневној посети НП“Фрушка гора“ 14 и 15 априла 2016. године са ноћењем у планинарском дому „Стражилово“.
У току два дана ученици су обавили редовну практичну наставу из предмета Исхрана дивљачи и риба, Заштита дивљачи и риба и Основи геодезије са професорима Баста Душаном и Јанковић Ивицом.
Уз пријатан боравак у природи и дружење са домаћинима ученици су слободно време искористили за спортске активности као што су стони тенис, вожња бицикла у природи, пењање на вештачку стену, фудбал итд.

Invalid Displayed Gallery

 

Посета НП“Фрушка гора“

У оквиру редовне блок наставе матуранти смера техничар за ловство и рибарство боравили су у дводневној посети НП „Фрушка гора“ 4-ог и 5-ог априла 2016.године. Са предметним професорима Перовић Ђорђем и Јанковић Ивицом обавили су стручну праксу из предмета Основи геодезије, Уређење ловишта и рибњака, Заштита дивљачи и риба и Природни и екотуристички потенцијали.
Поред тога ученици су посетили и споменик песника Бранка Радичевића, уживајући у прелепој природи и амбијенту планинарског дома „Стражилово“. Том приликом домаћини су изразили задовољство нашом посетом и на опште одушевљење свих упутили нам позив за ново дружење.

Invalid Displayed Gallery

 

Oтворенa врата

Дана 18.03. 2016. године Тим за каријерно вођење организовао је Дан отворених врата. Матуранти наше школе имали су прилику да се упознају са  могућностима наставка школовања на Факултетима и Високим школама. Позиву су се одазвали: Факултет техничких наука, Технички факултет из Зрењанина, Висока техничка школа, Факултет за правне и пословне студије “ др. Лазар Вркатић“, Едуконс, Сингидунум, Пољопривредни, Висока пословна школа и Технолошки факултет.

no images were found

 
Посета ШОСО “Милан Петровић“

Сарадња, лепо дружење, предивно искуство, заједнички је доживљај свих нас који смо били у посети ШОСО “Милан Петровић“ у Новом Саду дана 09. 02. 2016. године.

Иницијатива за ово дружење потекла је од ученика Момчила Томића из одељења В32, члана Ученичког парламента. Његовој идеји прикључила се група ученика, такође представника у парламенту. Подршку идеји и велику помоћ у реализацији добили смо од професорки архитектонске групе предмета Душице Фелбапов Ашлер и Маје Стојилковић Шипош.

У време зимског распуста, група ученика представника парламента наше школе долазила је у макетарницу и заједно са професорицама припремала  материјал у виду макета који су замислили као заједничку активност коју ће реализовати са ученицима VIII разреда ШОСО “Милан Петровић“. Педагог Маријана Смиљанић контактирала је њиховог психолога Светлану Башевић, а професорке Душица и Маја координатора за наставу Сашу Рудаљевића, и на тај начин  договорени су сви важни детаљи око организације и начина реализације посете.  Ово дивно дружење оплеменило нас је, а такође је отворило врата могућностима будуће веома разноврсне сарадње.

no images were found

Посета Шумској Управи „Ковиљ“

Поводом Светског дана шума 21.03.2016. године, ученици наше школе смер шумарски техничар (трећа година) са професорима Савић Жељком, Ковачевић Анкицом и Јанковић Ивицом посетили су Шумску Управу „Ковиљ“ којом газдује ЈП“Војводинашуме“.
Том приликом нам је презентована организација и начин функционисања ЈП“Војводинашуме“, примена савремене ГИС технологије у газдовању шумама и савремен приступ изради планова газдовања у шумарству.
На опште задовољство свих, ученици су имали прилике да се практично упознају са употебом безпилотне летелице у инвентури шума и најсавременијом ГПС технологијом за газдовање шумама.

no images were found

Посета сајамској манифестацији Fishing show

Дана 17.03.2016. године, ученици свих одељења смер техничар за ловство и рибарство посетили су сајамску манифестацију Fishing show са професорима Јанковић Ивицом, Перовић Ђорђем и Баста Душаном.
У друштву директора сајма ученици и професори су се упознали са најновијом опремом за узгој и лов рибе и савременом опремом за активан боравак у природи.
У отвореном делу сајма ученици су имали прилике да уживају у адреналинском парку,где су опробали своје вештине у стрељаштву,алпинизму и спуштању низ сајлу.

no images were found

Победница школског конкурса

Бојана Никетић Граф 35 је победница школског конкурса. Она је дизајнирала школски информатор за наредну школску годину. Ментор је била професорица Малиновић Еремија Бранка.

Честитамо.

no images were found

 

Осигурај свој успех

Ученици одељења Гео41, А41, Граф42, Граф 45, Дто41 и Тлр41 су током децембра прошли обуку у виду 3 часа на тему „Осигурај свој успех“ заједно са проф. Иваном Ваван, Игором Младенкси испред Акса осигурања и члановима Алумни клубом организације Достигнућа младих.
Ова обука је организована од стране организације Достигнућа младих и Акса осигурања а циљ је да се ученици упознају са ризицима који постоје, како у животу тако и у бизнису и са врстама осигурања и шта се све може осигурати.
26.02.2016. године је одржан час у виду предавања Алумни клуба Достигнућа младих и додела сертификата ученицима да су похађали ову обуку.
Слике са обуке су у прилогу.
Хвала ученицима на учешћу.

2 3

 

 

Одржано предавање о контрацепцији

Одржано предавање о контрацепцији 25.02.2016. и 04.03.2016. године у нашој школи. Предавач др Драгана Зарић из Дома здравља. Предавању присустовали ученици из одељења В 11, О 11, В 41, К 12, Т 13, А 11 и Х 11.1 2

 

 

Посета удружења соколара „Nobilis Art“ из Новог Сада

Дана, 08.02.2016. и 12.02.2016. ученици III и IV разреда смера Техничар за Ловство и Рибарство обишли су узгајивача соколова и секретара удружења соколара „Nobilis Art“ из Новог Сада- Стјепана Башића.

Уз велико гостопримство домаћина ученици су на свако постављено питање добили одговор. Стјепан је објаснио како производи нове птице, начин размножавања и укрштања птица, специфичност исхране, као и саму технику лова са птицама.

Сви заинтересовани ученици су позвани да се учлане у удружење соколара где се стажира годину дана и након тога полаже соколарски испит са навршених 18 година. Ученици који су имали храбрости су се сликали са птицама и на тај начин осетили део чари ове врсте лова. Наставници који су водили ученике су: Ђорђе Перовић и Душан Баста.

 

 

Завршна едукација „Безбедност ученика у саобраћају“

IMG_20160218_123730

Завршна едукација „Безбедност ученика у саобраћају“ је одржана у свечаној сали наше школе 18.02.2016. године.

Едукације су организоване у свим средњим школама у Новом Саду у циљу унапређења безбедности саобраћаја ученика као и унапређења знања, ставова и вештина ученика првих разреда.Едукације су део пројекта Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима.

Скуп је поздравио др Станко Матић, и истакао важност овог и сличних пројеката.
Интерактивно предавање су реализовали и студенти Новосадског универзитета
На завршној едукацији осим ученика и наставника наше школе присуствовали су и Викторија Паунић, начелница Управе за саобраћај и путеве Новог Сада и Зоран Алимпић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Репортажу и снимак погледајте ОВДЕ.

IMG_20160218_123621

 

 

Пројекат под називом „Безбедност у саобраћају“

Саобраћајни факултет, уз подршку града Новог Сада, реализује пројекат под називом „Безбедност у саобраћају“ намењен ученицима првих разреда са циљем подизања свести о значају и важности поштовања правила у саобраћају.

Предавању, одржаном 09.02.2016. године у свечаној сали објекта у Браће Рибникар 40 су присуствовали ученици Граф11, Граф12, Граф13, Граф15, Шт11, Па11, Дто11, Тлр11 и Д12 одељења.

IMG_20160209_082815 IMG_20160209_085923

 

 

Светосавска академија

У нашој школи је и ове године одржана централна прослава школске славе Свети Сава. Светосавској академији је присуствовао и градоначелник Милош Вучевић, свештенство, представници јавног живота града, људи из привреде, представници Министарства просвете, чланови Универзитета у Новом Саду, директори основних и средњих школа као и бројни кумови, пријатељи школе, наставници и ученици.
Професори који су уложили много труда и знања како би ова свечаност била успешна су:
професорка Александра Ковачевић која је дириговала хором за време извођења “Химне Светом Сави” и песме “Возбраној војеводје“, док је соло песму “Расти, расти мој зелени боре“ отпевала ученица Нена Црновчић Н31, а песму “Косовски божур“ су отпевала Нена и Снежана Црновчић.
Сценарио за представу “Свети Сава кроз легенде“ осмилила је професорка Милица Дебелица, професорке Тања Ђаковић и Бранка Штрбац биле су задужене за сценографију, професорка Јована Деспић била је костимограф, а њој су помогле Јадранка Килибарда и Ана Бовђиш. Велики труд уложили су и професори који су урадили портрете као поклон за наше кумове: Бранка Савановић Белић, Бранка Штрбац, Тања Ђаковић, Наталија Богуновић Штрбац, Борислав Николић и Данијела Секулић. Представу је режирала професорка Милица Дебелица уз асистенцију Биљане Поповић и нашег дугогодишњег сарадника Лато Тибора.
Драмски приказ “Свети Сава кроз легенде“ извели су ученици: Милица Милошевић В11, Милош Бурсаћ, Алекса Маринковић, Ђорђе Самарџић, Душан Исаиловић и Петар Ђекић Гео11, Дариа Боснић Граф11, Вања Тодоровић Граф21, Лука Шегрт Н11, Стеван Секулић А31 и Милош Ристић Н31. На крају захваљујући куму, на велико изненађење и одушевљење свих присутних наступили су и момци из „Државног посла“.

no images were found

Предавање на теме „Превенција наркоманије“ и „Зависност од интернета“

Јована Билак, педагог из саветовалишта за младе-дом здравља Нови Сад, одржала је предавање у нашој школи на теме „Превенција наркоманије“, којем су присуствовали ученици разреда Гео-11, О-31 и „Зависност од интернета“, којем су присуствовали ученици разреда О-11, К-12.

1

 

 

Припрема за приредбу и прославу школске славе Свети Сава

no images were found

 

Посета изложби

Албрехт Дирер и његови савременици – изложба која је оставила утисак
21. децембра 2015. ученици Гео 31 одељења са својим разредним старешином Весном Милошевић посетили су Изложбу бакрореза Албрехта Дирера и његових савременика у Галерији Матице српске.

Школске клупе заменила је занимљива прича кустоса о Диреру, хуманизму и ренесанси, животу и стварању. Питали смо, а и питали су нас, па је ова посета Галерији личила на школски час, наравно, потпуно другачији од уобичајеног.
Научили смо нешто ново и осетили дух генијалности једног од најпознатијих европских уметника. Додатно изненађење била је наградна игра поводом изложбе.

Наши другови Марко и Милица имали су највише среће. Неколико дана касније позвани су на свечаност јер су освојили награде.
Захваљујемо се организационом тиму изложбеног простора Галерије јер су тога дана њена врата била отворена само за нас.

1 2

 

 

Акција кречења учионице одељења Дто 21

Invalid Displayed Gallery

Ученици одељења ДТО21 са својим одељењским старешином Тијаном Ненадовић прикључили су се акцији кречења учионице.
На сопствену иницијативу организовали су радну акцију у којој су средили матичну учионицу да би им свакодневни боравак у школи представљао задовољство. Сваки ученик дао је свој допринос, а кроз рад су се и дружили и показали колико су вредни и јединствени.
Све похвале за одељење Дто 21.

 

 

Посета изложби ауторских отисака и радионицама Арбрехта Дирера

no images were found

Ученици неколико завршних разреда графичког смера имали су прилику да учествују у изложби ауторских отисака и радионицама Арбрехта Дирера. Предавања и представљање његовог рада су уз предметног наставника Јурик Желимир-а представили историчари уметности и кустоси музеја Матице Српске.
Дирер је до врхунца развио дрворез и бакрорез и својим графикама одлучујуће утицао на популаризовање реформатора и хуманиста. Као први немачки уметник посветио се теорији уметности и између осталог написао темеље науке о пропорцијама.
Представљање његовог првог комерцијалног плаката који се умножавао је најавио ново време графичkе технике и примењене уметности графичара.

 

 

Посета предузетницима Аде и Зрењанина

Invalid Displayed Gallery

Ученици смера текстилства и кожарства са својим одељенским старешинама и предметним наставницима посетили су у Ади предузећа ″KOOI″ и ″Leonardo″. Ученици су се упознали са модерним плетаћим машинама и савременим процесом рада.

Након посете Аде посетили смо предузеће ″Прва линија″ у Зрењанину. Ово предузеће ради услужно кројење, шивење и монтажу обуће.

 

 

Порука вршњацима

Invalid Displayed Gallery

Читав дан слушамо о лепоти учионице број 50. Зашто је она тако посебна? Одлучили смо да је посетимо на великом одмору.
Изненађени и помало љубоморни, угледали смо прелепо окречену просторију. Уместо сивих и суморних боја, гледали су нас топли, жути зидови, а на месту где је табла, тамније нијансе зелене боје, која одаје визуелни утисак да је учионица пространија.

За ово реновирање учионице заслужни су ученици одељења Граф21 и њихов одељењски старешина, Александра Дрљача. Док смо посматрали ове лепе боје јесени и сунца, схватили смо да њихов ентузијазам, отпор инертности и једноличности заслужује велику похвалу због сложности ученика и њихове идеје. Ученици су урадили нешто лепо и корисно, како за себе, тако и за нашу школу.
Одушевљени и надахнути самом мишљу да ће ученици Графа21 наставу имати у овако уређеном амбијенту, с надом и великом жељом почињемо да размишљамо о поруци коју су нам ученици Графа21 оставили и нестрпљиво чекамо нашег одељењског старешину.

Граф24 и проф.ЗорицТркуља

 

 

Посета репродуктивном центару Равни-блок настава

Invalid Displayed Gallery

Дана 04.11.2015 одељења ТЛР 31 и ТЛР 41 са предметним наставницима Перовић Ђорђем и Баста Душаном посетили су репродуктивни центар Равни, који се налази у оквиру Националног парка Фрушка гора. Ученици су се упознали са начином гајења јелена и уживали у прелепом амбијенту некадашњег грофовског поседа и виле италијанске породице Оделскалски.

 

 

Још једна шанса за столаре

Invalid Displayed Gallery

На потврду о доброј сарадњи наше Школе и привреде стављен је још један печат. Потписан је уговор о пословно–техничкој сарадњи и са фабриком плочастог намештаја “LAMEX“ д.о.о Нови Сад.

Уговор се односи на обуку столара за рад, на најсавременијим машинама у оквиру практичне наставе и на извођење дела вежби из сручних предмета са техничарима за обликовање намештаја и ентеријера.
По завршетку школовања, обезбеђена су радна места за све ученике који покажу одговарајуће стручне компетенције, марљивост и људске квалитете.
Будући средњошколци, добро размислите…

 

 

Лорист 2015

Invalid Displayed Gallery

Наша Школа се први пут ове године на врло атрактиван начин представила јавности на Међународном сајму „Лорист 2015“ у Новом Саду.
Изузетно уређен штанд, привукао је пажњу свих посетилаца сајма укључујући и представнике власти.
Штанд су између осталих посетили председник Народне скупштине Србије Маја Гојковић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Данило Голубовић, који је уједно и отворио сајам, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Сајма Цветковић и други високи званичници.
Подручје рада Шумарство и обрада дрвета је показало сву атрактивност образовних профила, добре услове за школовање ђака и максималну озбиљност у раду наше Школе што је најбоља препорука будућим средњошколцима.

 

 

Пројекат “Слика јача од хиљаду речи”

Invalid Displayed Gallery

Удружење Бизниснова је једно од удружења која учествују у OPENS Day презентацији будућег Youth Creative Polis-a које се одржао у петак, 16.10.2015. у Кинеској четврти у Новом Саду.

Пројекат којом се Бизниснова представила на већ споменутој презентацији носи назив “Слика јача од хиљаду речи”. Реч је о изложби фотографија за инклузивну и толерантну заједницу.

Општи циљ пројекта је оснажити и подстаћи младе који живе или бораве у Новом Саду да активно и креативно учествују у борби против дискриминације, као и повећање осетљивости заједнице према њиховим проблемима и потребама, али и вредностима и потенцијалима. Такође, намера овог пројекта је подстаћи младе између 15 и 18 година да активно учествују у борби против дискриминације уз помоћ јавне изложбе фотографија које приказују: проблеме и потребе младих припадника/-ца специфичних група; потенцијале, вредности и позитивне примере младих припадника/ца специфичних група; вредности инклузивних тимова и пример добре праксе; Нови Сад као пример инклузивне заједнице и град који подржава омладинске иницијативе.

Пројекат “Слика јача од хиљаду речи” настоји повећати ниво свести јавности о проблемима, потребама и потенцијалима младих припадника/-ца осетљивих група.

Сви заинтересовани, фотографије настале кроз овај пројекат могли су погледати на изложби у оквиру OPENS дана у клубу “The Quarter” 16.10.2015. од 12.00 до 19.00 часова.

Ученица наше школе, Вања Тодоровић, граф 21, успела је да пласира 3 своје фотографије на ову, веома захтевну и осетљиву тему.

 

 

 Стручно усавршавање наставника

Наша школа je jeдан oд учесника пројекта „Развионица“ – Подршка развоју људског капитала и истраживања- опште образовање и развој људског капитала, чији je носилац Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а тиме и једна од 10% школа у огледу.

Циљ пројекта је даљи развој образовања у Србији, које пре свега треба да омогући учење које ће бити занимљивије, ефикасније и квалитетније, и да унапреди професионални развој наставника и ученика.

Онлајн обуку- Основе учења и наставе, похађало је и успешно завршило 42 наставника општеобразовних предмета, обука је трајала од 2.02. до 15.03.

Учешћем на овој обуци, проширили смо знања, размењивали искуства, конструктивне идеје и то кроз различите области:
1. Настава усмерена на учење
2. Улога наставника у подстицању саморегулисаног учења ученика
3. Подстицајна средина за учење
4. Наставник као рефлексивни практичар
5. Образовање засновано на компетенцијама
6. Оквир националног курикулума
7. Образовање за одрживи развој
8. Интеркултурално образовање
9. Подршка развоју предузимљивости и предузетништва
10. Оцењивање
11. Школски програм

 

 

 Наша школа је била домаћин учесницима Великог кола за Гиниса

Invalid Displayed Gallery

Наша школа је била домаћин учесницима Великог кола за Гиниса, преко петсто учесника је било смештено код нас. Наши ученици фотографи (60 ученика), били су ангажовани у медијском праћењу читавог догађаја, и зато су добили захвалнице.

 

 

Вежбе из предмета Производња и гајење дивљачи

У оквиру редовних вежби из предмета Производња и гајење дивљачи, одељење ТРЛ-31, са предметним професором Перовић Ђорђем, посетило је Покрајински институт за заштиту природе и са лиценцираним оцењивачем трофеја Небојшом Стојановичем, оцењивало трофеје европског јелена.

Invalid Displayed Gallery

 

 

Конкурс за нашe ученикe 

Драги ученици обавештавамо вас, а нарочито оне који себе виде као будуће графичке дизајнере, да школа отвара Конкурс за графичко решење Информатора за упис ученика у нашу школу.

Информатор треба да садржи основне податке о школи:
адреса: Гагаринова 1, Браће Рибникар 40 Нови Сад
телефон: 021/443-444, 021/6616-986
e-mail: mileva.ajnstajn021@gmail.com
сајт: http://mmaricajnstajn.edu.rs
Подручја рада: – геодезија и грађевинарство
– текстилство и кожарство
– хемија, неметали и графичарство и
– шумарство и обрада дрвета
и навести образовне профиле (за њих засад, само планирати простор, не можемо још увек знати који ће од планираних образовних профила бити одобрен за упис од стране Министарства просвете).

У геодезији и грађевинарству, планирали смо шест образовних профила у четвртом степену и три у трогодишњем трајању, у текстилству два у четворогодишњем и три у трогодишњем трајању школовања, графика- пет четворогодишњих, шумарство и обрада дрвета – четири четворогодишња и два трогодишња.

Рок за предају радова је 10.12.2015. године.

Будите креативни, дајте најбоље решење, информатор са вашим именом, делиће се по свим Основним школама у граду и широј околини!

 

 
Наши ученици учествовали на “Ноћ истраживача“

У петак 24.09. 2015. године у Новом Саду одржана је десета по реду “Ноћ истраживача“,у којој су учествовали сви факултети Новосадског универзитета и поједина удружења. У сарадњи са Филозофским факултетом, Катедра за српски језик и књижевност, наша школа је приказала штампу и израду текстила на папиру. Током манифестације група наших ученика (одељење Граф33) активно је учествовала у презентацији графичких и штампарских делатности уз употребу одговарајућих машина и дела експоната из школског Музеја. Организатори учешћа наше школе били су: професор историје Горан Јовичић, наставник праксе Оливер Четојевић, Александра Дрљача и Драган Јабланов.

We cannot display this gallery

 

 

 Наставак сарадње на пројекту унапређења каријерног саветовања

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ у сарадњи са НВО »Коцка« и ове године спроводи пројекат у области каријерног саветовања под називом »Унапређење квалитета услуге каријерног вођења и саветовања у средњошколским установама«.
Циљ пројекта је да се изгради систем одрживих услуга каријерног вођења и саветовања кроз унапређење квалитета саме услуге.
Како бисмо остварили овај циљ намеравмо да спроведемо следеће активности у нашој школи:
– Истраживање о постигнућима тренинга и менторинга из претходне године;
– Обука чланова каријерног тима школе за пренос знања унутар тима за каријерно саветовање;
– Одржавање тренинга намењених запосленима у школи у области каријерног саветовања.
Пројекат се спроводи до децембра 2015. године у 13 средњих школа са територије АП Војводине које изводе наставу на мађарском и српском језику.
Kocka logoSolidar logo

 
 
 
Школска смотра рецитатора

Школска смотра рецитатора је прва фаза републичког такмичења “Песниче народа мог”. У нашој школи, одржава се 14 пут.
Такмичење је одржано 09.03.2015. у библиотеци у Гагариновој 1. Учествовало је 28 рецитатора који су говорили песме: Милоша Црњанског, Лазе Костића, Владислава Петковића Диса, Душана Радовића, а чули су се и стихови Жака Превера, Хорехеа Луиса Борхеса и Халила Џубрана. Бора Савић, ученик Гео 41 је говорио сопствене стихове.

Особеност овогодишње смотре је да су се чуле песме на словачком и руском језику, пошто је једно од правила такмичења да се поезија казује на матерњем језику.

На градску смотру рецитатора која ће се одржати 19.03.2015. пласирали су се:
1. Весна Гелић А21 песма “Санта Мариа дела Салуте” Л. Костић, проф.Весна Милошевић
2. Ива Конц-Т43 “Живот вам је” С. Јесењин, проф. Радмила Сатарић
3. Кристина Говорчин-Т32 “Депрофундис” Ј. Дучић, проф. Аленка Андулајевић
4. Бора Савић-Гео41 “Кап из ока” Бора Савић, проф. Лидија Крупљанин
5. Снежана Лукић-А31 “Посвећено” А.С.Пушкин, проф. Весна Тегелтија – песма се говорила на руском језику
6. Јелена Багић-В32 “Ана, мајка Маријина” Х. Џубран, проф. Радмила Сатарић
7. Деан Гавриловић-Гео41 “Казна” Ј.Дучић, Пламенка Лаћарац

На регионално такмичење пласирала се Јелена Багић В32.