Екскурзија првака – упознавање Србије
Ученици из Граф 11, 12, 13 и Па 11 били су од 31.05. до 01.06.2015. године на екскурзији са својим професорима Гораном Ћаћићем, Драганом Јаковљевић, Златом Зидаревић Крстић, Маром Кораћ и Александром Дрљача.
   Обишли су Тополу- Опленац, Захвалницу, Покајницу, Ресавску пећину, манастире Раваницу и Манасију. Као поклон изненађење агенција Гранд их је водила на један од најлепших водопада Србије- Лисине.
   Поред упознавања Србије и њених дивних крајолика, утврђивала се српска историја, историја уметности, препознавање биља и употреба фото апарата.
Гастрономске ђаконије хотела “ Ресава“ у Деспотовцу, њихова љубазност и лепо време употпунили су прву екскурзију наших ђака првака, вративши се са лепим успоменама, добрим фотографијама и понеком новом симпатијом.
   Са нестрпљењем чекамо ново пролеће, нове екскурзије и нове авантуре.
Eкскурзијa ученика других разреда наше школе боравила је у Грчкоj

Генерација ученика других разреда наше школе боравила је у Грчкој у периоду од 19-23. маја 2015. год.

Током екскурзије ученици и њихови професори упознали су многобројне знаменитости ове земље. Метеори су нас задивили, а српско војничко гробље Зејтинлик подсетило на славну прошлост. У Солуну смо обишли чувену Белу кулу и цркву Светог Димитрија. Имали смо прилику и да посетимо чувену радионицу за израду икона у Каламбаки.

Није изостао ни спортски дух, па су се професори и ученици такмичили на турниру у малом фудбалу који се играо на плажи.
Сунце, море и дружење учинили су ову екскурзију посебном и сигурно ћемо је памтити. По некој новој љубави, ,,хватању интернета „, Илијасовом гиросу и надмудривању са професорима.

Сигурна сам да ће ове речи измамити неки дечији осмех, а зар то није циљ сваког путовања.
проф. Весна Милошевић

Нови успеси наших ученика

У духу неговања српског језика и писма и етнолошке традиције нашег народа манифестација ,,Дани ћирилице Баваниште“ и ове године расписала је конкурс из области литерарног стваралаштва, калиграфије, илустрација, иницијала и изради лутака у народној ношњи.
Приспело је преко шест хиљада радова из Србије и српске дијаспоре (Канада, САД, Кина, Енглеска, Аустралија, Француска…)

Ученице наше школе постигле су сјајан успех :
1. Исидора Милошевић Т33-друго место у категорији литерарних радова (ментор проф. Весна Милошевић)
2. Клаудија Цвејић Т42-друго место у категорији иницијала (ментор проф. Лидија Крупљанин)

Манифестација ,,Дани ћирилице Баваниште“ одржава се под покровитељством
Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и има ранг Републичке смотре.

novi-uspesi
Настава русинског језика као факултативног предмета

Обавештавамо Вас да је поново успостављена сарадња између наше школе и Друштва за русински језик за организовање наставе русинског језика као облика факултативне наставе са елементима националне културе. Први  час наставе русинског језика као факултативног предмета одржан у суботу, 16. маја 2015. године од 9 до 10 часова у нашој  Школи. rusinski-jeyik

Хуманитарна акција: Километар косе

Ученице наше школе, одељења Граф22, заједно са одељенским старешином Драганом Загорац и професорком Сашком Дрљача, придружиле су се хуманитарној акцији, донирања косе деци оболелој од карцинома.

Више о акцији сазнајте ОВДЕ.

 

Наши ученици у акцији Дан Планете Земље

Ученици одељења К32, Т42, Т43 и Н31 са својим разредним старешинама Ксенијом Димитрић, Радојком Москаљ, Радмила Сатарић придружили су се акцији Дан Планете Земље. Они су уредили део школског дворишта.

Изложба фотографија поводом Дана жена

IMG_8828

Изложба фотографија поводом Дана жена изложена у холу код зборнице у објекту Браће Рибникар. Биће постављена до 12.03.

Аутори су ученици граф 21, граф 31 и граф 41. Ментор: Александра Дрљача.

Чекамо Вас.

Приредба „Love not violence“ у нашој школи

POSTER copy13.02.2015. професорка Љиљана Ракић Благојевић и ученици енглеске секције, одржали су пред препуним гледалиштем свечане сале приредбу под називом „Love not violence“.

У овом изузетном догађају имали смо прилику да уживамо у талентима ученика Граф 31, Па 31 и Граф 35, стихове и мелодије најпопуларнијих домаћих и страних аутора презентовали су: Дондо Дуња, Дунајчик Лидиа, Грлић Јелена, Драгаш Јелена, Караџић Ања, Обрадовић Јована, Петрић Дуња, Ковачевић Сара, Брежанчић Растко, Мељи Теодора, Малацко Јована, Улић Владимир, Сланкаменац Милица, Радованов Јелена, Петровић Кристина и Ђурасовић Данијела.
У идејном решењу представе учествовали су ученици Граф 35 и професорка Еремија Бранка. Техничку подршку омогућила је професорка Мајкић Милка.

 

Светосавска академија 2015. године

“Ево, у каквом мраку остаје свет, кад се угаси света ватра…”, речи су песника Љубомира Симовића, а одјекују као опомена и порука, да не смемо заборавити своју веру, традицију и културу. У борби за одбрану ових вредности, имамо оружје, које нам је у аманет оставио Свети Сава. То су љубав, вера, нада и просвећивање.

Ово су биле речи којима је почела Светосавска академија у нашој Школи којој је присуствовао градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић. Школској слави су присуствовали директори новосадских основних и средњих школа као и бројни гости и пријатељи Школе.

Градоначелник Вучевић је том приликом истакао да му је част што присуствује Светосавској академији и поручио ученицима да и даље вредно уче и стичу знање, а град ће наставити да пружа подршку образовању, јер је то исправно улагање у будућност наше земље.

Директор наше Школе Др Станко Матић је нагласио да Светосавска академија има дугу традицију, четрнаест година и сваки кум наше Школе дарује највредније ученике поклонима који су подстрек за њихово усавршавање.

 

Деда Мраз је обрадовао малишане запослених

Деда Мраз је обрадовао малишане запослених радника наше школе и поделио им пакетиће, а ученици су за  њих посебно спремили представу „Помешане приче“ коју су они погледали широм отворених очију јер су препознали своје јунаке.

Програм је најавила ученица Јелена Кнежевић, Црвенкапа је била Вања Тодоровић, вук Никола Глишић, прасићи  Кристина Говорчин, Алекса Шербан и Соња Николић. Вештица је била Сара Хипик, Ивица и Марица Милица Хрњачки и Нина Шкипина, Милан и Мила Снежана Крстић и Неда Пилиповић, а Деда Мраз је био Никола Милаковић. Децу су анимирали и кловнови Андрија Перуничић и Вања Шврака. Вила је била Даница Жилић.

Приредбу су спремиле професорице српског језика и књижевности Аленка Андулајевић и Милица Дебелица уз велико ангажовање и труд поменутих учесника, а професорице ликовног Бранка Штрбац и Наталија Штрбац Богуновић са ученицама одељења Т22 и Т23 потрудиле су се да нам дочарају и  природу и топлину кућног дома тако што су дивно осмислиле сцену.

 

„Театар поезије, трећи део–Ултимат таленат“

„Театар поезије, трећи део – Ултимат таленат“ је наставак „Театра поезије први део“ и „Театра поезије други део“, представа која је базирана на поетском градиву за трећи разред гимназија и средњих школа. Карактеристична је по томе што је стављена у модеран контекст, односно у стил популарних ТВ емисија као што су („Ја имам таленат“, „Први глас Србије“, „Грандове звезде“ и сл.).

Она се са социолошког и педагошког становишта бави овом темом као феноменом који поставља стандарде „доброг“ укуса путем медија, и на вешт начин указује на кич и шунд који су у ствари главна карактеристика оваквих форми. Насупрот томе, у представи се нуди права уметност управо у виду такмичења, али у говорењу и презентацији поезије. Стихови су стављени у монолошку форму и говоре се кроз конкретне радње и ситуације како би се њихов смисао појаснио публици.

Представа је одиграна у свечаној сали наше школе у објекту у улици Браће Рибникар 18.12.2014. године. Погледали су је ученици трећих разреда, јер представа прати њихово градиво из предмета српског језика и књижевности.

 

За Ликовни конкурс: Међународно такмичење “Светосавље и наше доба“ 2014. године

За  Ликовни конкурс: Међународно такмичење “Светосавље и наше доба“ 2014. године.

Тема: „Стогодишњица од почетка Великог рата (првог св.рата)
На блок настави ликовне културе и цртања код проф.Боре Николића, послати су најуспешнији радови ученика одељења В22 (група II):

1.Алберт Иван
2.Јован Варагић
3.Стефан Галовић
4.Јелена Гелић
5.Стеван Дракулић
6.Милош Зелић

default11default14default.jpeg1default

Такмичење „Пословни изазов“, по други пут

Дана 10.12.2014. године ученици наше школе, по други пут су учествовали на такмичењу „Пословни изазов“ за регион Војводина које је одржано у Новом Саду.

Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење проблема који им је био постављен као изазов и креирали бизнис планове које су на крају дана презентовали пред жиријем.

Учествовало је укупно 100 ученика из Војводине, а од тога 5 ученика из наше школе и то:
1) Пајташев Ивана Граф 45
2) Бачлија Ружица Граф 45
3) Ускоковић Светлана А 41
4) Савић Бора Гео 41
5) Стокић Милош Граф 45
које је водила проф. Ивана Ковачевић.

Ученица Ускоковић Светлана са својим тимом освојила је 2. место и пласирала се на Национално финале које ће се одржати у Београду на пролеће 2015. године.

Сви ученици су показали завидан ниво тимског рада и креативности и зато им честитамо.

 

Радионица за пројекат „Глобална недеља предузетништва“

Дана 05.12.2014. године у објекту у улици Браће Рибникара 40, наша школа је организовала радионицу за пројекат „Глобална недеља предузетништва“ у сарадњи са замеником председника скупштине града Новог Сада Мирославом Илићем и Гојком Вукоје.

Читав пројекат је конципиран да се ученици укључе у стварање идеја које би могле да се претворе у посао и тако истраже своје предузетничке потенцијале, вештине и искажу своју иновативност.

Ову радионицу организовала је проф. Ивана Ковачевић у оквиру предмета Предузетништво, где су били укључени следећи ученици:

1) Лончарић Филип Граф 42
2) Војводић Милош Граф 42
3) Орчић Стефан Граф 42
4) Говедарица Ања Граф 45
5) Кобиљски Милица Граф 45
6) Јовановић Јована Граф 45
7) Пајташев Ивана Граф 45
8) Ваван Верица Тлр 41
9) Гатарић Марко Тлр 41
10) Јанковић Стојан Тлр 41
11) Сибинчић Бојан Тлр 41
12) Чалић Никола Тлр 41
13) Фишер Бојан Тлр 41
14) Банчевић Наташа Дто 41
15) Врапчењак Сара Дто 41
16) Кљутић Милица Дто 41
17) Кљутић Маријана Дто 41

Ученици су показали завидне потенцијале и способности у погледу креативности и иновирања  да своје идеје претворе у читаве пројекте које су излагали у облику Power Point презентација.

Представници локалне самоуправе били су задовољни умећем ученика и организацијом читаве радионице.

Хвала свим ученицима што су подржали ову радионицу и дали свој допринос истој.

 

Турнир у малом фудбалу

У периоду од 20.10. до 31.10. у објекту у Гагариновој организован је турнир у малом фудбалу. У такмичењу је учествовало 16 екипа, турнир су организовали наставници физичког васпитања, Ђорђе Радованов и Свето Видић.

Играо се куп систем, турнир је протекао без проблема. Интересовање ученика испољило се и кроз велику посећеност утакмица и пружање спортске и фер подршку свом одељењу. Победници турнира су ученици Гео 41 одељења, друго место припало је одељењу О21 а треће А31, победничким екипама додељене су медаље и трофеји.10805774_843636915670202_1038568405014174776_n

Ревијална утакмица у малом фудбалу

У организацији Ученичког парламента, 19. 11. одиграна је ревијална утакмица између победника школског турнира у малом фудбалу, одељења Гео41 и екипе наставника школе. Победа је припала ученицима, резултат је био 2:1.

10712903_843636645670229_501808624506774771_n10801753_843636992336861_2348656081379266982_nIMG_20141105_142041

 

 

 

 

 

 

 

Стручна пракса: посета ловишту „Храстовача“

Ученици са професорском екипом коју су чинили: Анкица Ковачевић, Ивица Јанковић и Баста Душан кренули су у Суботицу,да оно што теориски знају, виде и усаврше практично.

У аутобусу је владала одлична атмосфера, која је иначе увек присутна када идемо на праксу, јер је то најзанимљивији део нашег школовања. Код практичне наставе је интересантно то што ми тада знање које смо стекли у учионици можемо заиста применити на терену. Већину пута сам провео читајући „Проклету авлију“ Иве Андрића из по коју шалу са другарима из буса, шумарским техничарима и техничарима лова и риболова.

У Суботици су нас срдачно дочекали са упаљеном  ватром у камину ловачке куће „Храстовача“, која се убрзо успунила са око 60-так ученика који су присуствовали презентацији о раду Шумске управе „Суботица“. Наравно, у тој кућици су били изложени трофеји дивљачи, а наши ловци су поредили трофеје са својим уловима и кренуле су чувене „ловачке приче“.

Након упознавања са колегама који ту раде кренули смо у обилазак шумског расадника који је одушевио својом уредношћу како професоре тако и  ученике. Због песковитог земљишта и изражене еолске ерозије у расаднику гаје искључиво две врсте а то су : багрем ( Robinia pseudoacacia) и црни бор (Pinus nigra). На поклон смо добили 10 садница црног бора које смо засадили у дворишто наше школе.

Такође, обишли смо и фазанерију, која нажалост више није у функцији али постоји иницијатива да поново почне са радом. То је била сјајна прилика да посетимо просторије са инкубаторима и упознамо се са детаљима око производње и гајења фазана.

У пратњи ловочувара смо посетили затворено ловиште у околини где смо видели карактеристичан тип затворене чеке, хранилиште и то је била прилика да се настави расправа из ловачке кућице и „ловачке приче“. Ученици,, а посебно ловци са великом пажњом су слушали излагање ловочувара који је имао много искуства у лову.

Тешко је било проценити чије је заовољство било веће: да ли професора који су се задовољно смешкали што могу да организују својим ученицима дан изван досадне учионице и упознају их са суштином струке, или ученика који су под утиском причали у бусу о томе шта су све видели а на крају коначно и заспали од напорног али квалитетно проведеног дана.

Срђан Вукашиновић ШТ-41

59.Међународни сајам књига у Београду

Ученици и професори наше школе посетили су и ове године Сајам књига у Београду. Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм  у виду сусрета са писцима, трибине, радионице…, што је наше ученике посебно обрадовало јер су имали јединствену прилику да добију аутограм, упознају и попричају са неким од писаца које читају и воле. Овогодишњи слоган „Време је за књигу“ наши ученици су потврдили својим великим интересовањем, лепим понашањем и свакако да је то најјачи утисак овогодишњег сајма.


Дан средњошколаца

Дан средњошколаца обележиле су све средње школе у Новом Саду скупом на тргу Слободе са паролама и узвицима „Данас је дан средњошколаца“. Преко 100 ђака попунило је трг са упечатљивом кореографијом и тиме обележило овај дан.

Председник парламента

Бора Савић

Dan srednjoskolaca

Драмска секција у школској 2013/2014. години

Драмска секција је током школске 2013/2014. представила свој рад на четири манифестације у оквиру рада школе.
1.Новогодишњу представу “ТРИ ПРАСЕТА” припремила је проф.Недељка Губик са ученицима графицке струке. Представа је изведена у оквиру доделе новогодишњих пакетића деци радника школе.
2.Светосавска представа “АРХИЕПИСКОП” за коју је сценарио писао проф.Јован Радојцин, а за режију били задужени професори Лидија Крупљанин и Душан Марковић, изведена је у овкиру Светосавске академије 26.јануара 2014.год. У представи су учествовали следећи ученици: Никола Мрацајац, Самарџија Владимир, Никола Матицки, Борис Бодор, Марко Ковачевић, Катарина Николић и Тамара Шуштић, који су нам дочарали Савину посету Никеји, при повратку из Јерусалима, где од византијског цара успева да добије аутокефалност Српске цркве и постаје њен први архиепископ.
Проф. Наташа Трајковић је била задужена за сценографију и костиме.23

3.”ЕКО-ЗНАК” је пројекат у оквиру ког је проф.Славица Белић припремила представу “ЕКО-ШОК” у сарадњи са својим ученицима: Сузана Сузић, Никола Милаковић, Снежана Крстић, Кристина Говорчин, Петка Боројевић, Јована Стричевић, Вања Лакичевић, Теа Миланов, Зорана Оташевић. За сценографију су биле задужене професорке Тања Ђаковић и Бранка Штрбац. Занимљивост ове представе је што је то театар без реци, у коме је све дочарано помоћу звука, покрета и светла.

561

4.Поводом Дана школе проф.Радмила Сатарић је припремила представу “ТВРДИЦА 21.ВЕКА”. Сценарио је писала ученица Кристина Николић која је и глумила лик Јуце. Остали ученици-глумци су: Никола Мрачајац, Стефан Радошевић, Немања Шуштум, Јелена Багић и Теа Гвозденовић.

Руководиоци драмске секције: професори српског језика и књижевности Лидија Крупљанин, Душан Марковић и Радмила Сатарић7

РЕАЛИЗОВАН ЈЕ ПРОЈЕКАТ „Средњошколски камп: земљана градња, животна средина, спорт“

slajd-пројекатРЕАЛИЗОВАН ЈЕ ПРОЈЕКАТ „Средњошколски камп: земљана градња, животна средина, спорт“, подржан од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Ученици Техничке школе „Милева Марић-Ајнштајн“, Нови Сад , заједно са наставницима школе и Центром земљане архитектуре из Мошорина су реализовали пројекат „Средњошколски камп: земљана градња, животна средина, спорт“ у Мошорину (18.-29. август). Камп је садржао следеће активности:

Животна средина: сагледавање и учествовање у заштити животне средине, чишћење,  посета Тителском брегу, посета обале реке Тисе, посета рибњака.

Овим активностима учесници су   сагледали услове, последице и начине превазилажења стања у животној средини. Уочили су разлику урбаног- загађеног и природног- чистог станишта биљака и животиња (Тителски брег). Показали су спремност да се укључе у заштити животне средине. Показали су висок степен свести о хигијени (редовно чишћење санитарних чворова, места око шатора и радионице). Научили су како да разврставају отпад, а проф. Маша Попара Конаков је одржала предавање о разградњи органског и неорганског отпада, могућности рециклирања и значају укључивању младих у ове акције.

Спортске активности: мали фудбал, пешачење, пецање,  пливање.

Учесници су показали висок степен свести о значају физичких и спортских активности. Без обзира што је буђење било у 7 часова сви су били редовни на јутарњој гимнастици, а вечерње спортске активности су сами иницирали и сами се организовали. Иако  се већина ученика није познавала од раније није било ни назнака неког неслагања нити несугласица.

Земљана градња: израда ћерпича, зидање сокле од опеке и блатног малтера, израда зида од набоја, плетер од багремца…

Радионице земљане градње, које је водила архитекта Драгана Којичић, су биле новина за све учеснике пројекта. Први дан су ученици гледали „са стране“, али већ другог дана су се укључили и како је време текло сви су са одушевљењем направили свој први ћерпич, зид од набоја, малтер и скулптуре од земље. Били су вредни и креативни.

Поред наведених реализованих активности учесници су много научили о себи (како се укључити, бити прихваћен, прихватити и поштовати различитост, бити толерантан…). Научили су да склопе и расклопе шатор, подпаљују ватру, пеку роштиљ, кувају пасуљ и паприкаш, праве салату, постављају и распремају сто, перу тањире и санитарни чвор. Спознали су и да без телевизора и интернета вече може да буде садржајно и занимњиво. Развили су истраживачке и практичне методе и групни рад на забаван и креативан начин.

Координатор пројекта: Љиљана Јовичин  Благојевић

Пројектни тим су чинили наставници: Маша Попара Конаков, Перковић Драгољуб, Мариа Чучулис, Даница Стојиљковић и Ђорђе Радованов.