Представа „Разумемо се“

Дана 20.6.2014. на прослави дана школе ‘’Милева Марић-Ајнштајн’’ у  улици Браће Рибникар 40, успешно је одржана прва представа  актива страних језика  ‘’Разумемо се’’.

Седам талентованих ђака из различитих одељења напорно је радило сваке среде и сваког петка после наставе како би на дан школе  наступили на сцени пред своје професоре, родитеље и  пријатеље, и поносно одиграли своје улоге.

Ученици Александра Стојиловић (А11), Мартина Вучковић (А11), Мариан Буљовчић (А11),  Максим Станковић (А11), Милица Мајкић (Т23), Кристина Бартуш (Т23) и Теодора Меља (Граф 25) успели су да кроз ову комичну представу, од само  осам минута, насмеју публику и заслуже  велики аплауз. razumemo se predstava Радња представе ‘’Разумемо се’’ одвија се у канцеларији ‘’чувеног’’ архитекте, господина Палића. Иако је главни лик ове представе врло способан и поуздан у ономе што ради, господин Палић никада није довољно савладао ни један страни језик, верујући да је то губљење времена. Једног дана, његова секретарица Радмила га обавештава да његов редовни преводилац, не може да стигне у канцеларију те му предлаже да откаже састанке.Међутим, поносан и пун самопоуздања, господин Палић одлучује да се споразуме са својим инвеститорима лично.

Оно  што следи су три шаљива разговора пуна хумористичних неспоразума који чине кључни мотив представе. Порука представе је свакако јасна: ‘’Без обзира чиме се бавили, увек Вам је корисно да знате неколико страних језика’’.

Ђаци који су глумили инвеститоре су мајсторски одиграли своје улоге на енглеском, руском и немачком језику док је улога господина Палића одиграна на српском. За превод  руског дела посебну захвалужује  заслужује професор Драгољуб Ђукић, за немачки  професорица Ђурђина Кокић, за стручно саветовање професорица Јасна Ковачевић  и  наравно председница актива страних језика без које ова представа не би била могућа, професорица Љиљана Ракић Благојевић. Професор енглеског језика Александар Перишић, сценариста и редитељ представе, тврди да су ђаци надмашила сва његова очекивања  и да је  поносан на  њих.

Акција наших ученика

clip_image002Наши ученици су у склопу пројекта ЕКО ЗНАК, спровели акцију чишћења Шодроша и постављали корпе које су направили ученици столарске струке на часовима практичне наставе у столарској радионици школе.

У акцији је учествовало четрдесет два ученика прве и друге године и пет наставника.

Акцију су организовале и реализовале наставнице Маша Попара Конаков и Љиљана Јовичин Благојевић.

clip_image003

 

Пројекат „ДРОГА НЕМА ПОСЛЕДЊУ РЕЧ!“

У оквиру пројекта „ДРОГА НЕМА ПОСЛЕДЊУ РЕЧ!“ финансираног од стране Градске управе за социјалну и дечију заштиту, одржана је прва од осам трибина колико треба да се одржи у Техничкој школи „Милева Марић Анштајн“ у Новом Саду о опасностима и последицама употребе психоактивних супстанци.

У сали Техничке школе у 12:45 часова је за ученике првих разреда, одржана трибина у циљу превенције и едукације младих о наркоманији и њеним штетним последицама које разарају породице и читаво друштво.

clip_image001

У уводном делу присутнима се обратио катихета протођакон Горан Ботошки, који је представио учеснике трибине и рекао деци да ће имати прилику да чују потресна сведочанства штићеника „Земље живих“, пројекта који се реализује под окриљем Српске Православне Цркве, у потреби да се помогне младима који су постали зависници од дроге.

Потом се присутној деци која се у великом броју окупила у школској сали обратио Дејан Перишић, координатор терапијске заједнице „Земља живих“, који је говорио о све присутнијем проблему наркоманије. Саветовао је младима да добро обрате пажњу на групе са којима се сусрећу приликом изласка јер постоје заједнице али постоје и чопори где унутар тих група владају сасвим другачији закони. Затим је васпитач Дејан Зековски представио програм који се спроводи у „Земљих живих“, након чега су своја потресна сведочанства изнели штићеници „Земље живих“ и Владимир Дапчевић који је са успехом завршио програм терапијске заједнице „Земље живих“.

 

Милевини таленти

Ове школске године ученици наше школе припремају приредбу која ће бити ревијалног карактера у којој ће представити себе у другачијем светлу, кроз своје таленте: плес, певање, глуму, рецитовање, писање песама…

Окупљени око те идеје припремају се за наступ који ће бити одржан у два термина у оба наша објекта:

16.04.2014. у свечаној сали објекта у Браће Рибникар 40

24.04.2014. у свечаној сали објекта у Гагариновој 1milevini talenti 2014

Велики хуманитарни концерт

Позивају се ученици наше школе да се укључе у акцију помоћи деци која болују од ретке Батенове болести.

Велики хуманитарни концерт одржаће се у недењу 02.03.2014. у Спортској хали у Футогу. Цена карте је 300 динара, а неки од учесника су: Тропико бенд, Јован Перишић, Неда Украден, Ана Кокић, Лексингтон бенд, Марина Висковић…

Акцију „Живот“ покренуло је Удружење грађана за борбу против ретких болести деце, а промотери те акције у нашој школи су ученице Гео 11 Ања Поповић и Маја Стаменић.

Помозимо онима којима је наша помоћ најпотребнија.

 

У свечаној сали наше школе изведена је представа Театар поезије II

У свечаној сали наше школе, у објекту у улици Браће Рибникар изведена
је представа Театар поезије II. Представу су извели чланови удружења
Шмиранти уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, управу
и националне заједнице.
Представа је едукативног карактера и базира се на поетском градиву за
други разред средњих школа, историјским чињеницама о ауторима песама
 и времену у ком су живели. Обрађене су песме и животи девет аутора,
и то: Захарија Орфелина, Гаврила Стефановића Венцловића, Доситеја
Обрадовића, Петефи Шандора, Хајнриха Хајнеа, Бранка Радичевића, Ђуре
Јакшића, Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића.
Ученицима се представа допала и са пажњом су је одгледали.

IMG_3666

Примена инклузивног образовања и развој ИОП-а

Наша школа била је домаћин а и један од учесника семинара – Примена инклузивног образовања и развој ИОП-а.20140223_150125

Наша школа на сајму образовања „ПУТОКАЗИ 2014“

clip_image0025 Међународни сајам образовања „ПУТОКАЗИ“ је одржан по десети јубиларни пут, од 28. фебруара до 04. марта 2014., у хали Мастер новосадског сајма.

На овогодишњој сајамској приредби посетиоцима се , са својим програмом и понудом, представило око шездесет учесника.clip_image0027

Наша, Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“ је као и сваке године, имала запажен наступ на овој сајамској манифестацији.

Општи је утисак свих, који су видели наш овогодишњи штанд, да је он био нeупоредиво бољи него предходних година. Пре свега захваљујући труду и раду  наших ученика, њихових ментора професора, али и помоћи пријатеља, донатора школе. Господин Миша Ћулибрк, власник „Canon М“ је донирао нашу школу са четири роло паноа.

clip_image002Дизајн тј. графичко решење, за свако од постојећа четири подручја рада наше школе, урадиле су проф. Марија Маша  Ковачевић и проф. Драгана Јаковљевић, са својим ученицима.Веома запажени експонати на нашем штанду били су ученички радови: три школске столице, редизајниране током пројекта „ЕКО ЗНАК“ ментора Љиљане Јовичин Благојевић, део сценографије школске светосавске представе изведене под надзором проф. Наташе Трајковић и Бранке Штрбац, макета средњовековног града Голупца,израђена на секцији макетарства коју води професорица Маја Ћурчић.

Све време трајања сајамске приредбе, на штанду су дежурали професори школе, заједно са ученицима, који су делили посетиоцима пропагандни материјал, флајере и школски лист Прави смер, осмишљене и одштампане у нашој школи. 

Координатор тима за промоцију школе

диа Зоран Стојачић

 

Invalid Displayed Gallery

Модна ревија матуранткиња наше школе „punk-rock младих“

boginja-vina2_nstojanovicДана 14.02.2014. у склопу фестивала „Од вина до љубави“ који се већ четврти пут одржава на Спенсу, наша школа је представила модну ревију одевних предмета које су израдиле матуранткиње наше школе са темом „punk-rock младих“.

Након ревије бирала се богиња вина. У избору је учествовало седам девојака наше школе, које су носиле своје матурске креације, а жири је оцењивао начин на који их оне представљају публици. Трећа пратиља је била Јована Пајић, прва пратиља Милица Бошковић и богиња вина Санела Дејан.1888450_10200812412987445_2120006780_n

МОДНИ ДИЗАЈН – наставници текстилне и дизајнерске струке, реализатор Наташа Трајковић