Светски дан здравља у нашој школи

Светска здравствена организација је основана 7. априла 1948. године и тај дан је проглашен за Светски дан здравља. У ТШ „Милева Марић-Ајнштајн“ је 7. април организован као „Дан здраве ужине“. Ученици првих разреда су прикупили и аранжирали воће и поврће у порције здравља и тиме истакли важност квалитетне и здраве исхране. У холу школе ученици су послуживали своје другаре али и објашњавали о састојцима и енергетској вредности предложених порција.

Акција је подржана од стране наставника и директора наше школе. „Дан здраве ужине“ је организовала и реализовала наставница Маша Попара Конаков, Ката Јовановић и педагог Маријана Смиљанић уз подршку „Зелене пијаце“.1 clip_image002 5

 

Завршница пројекта „ЕКО-ЗНАК“

Пројектни тим Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“, Нови Сад је организовао завршницу пројекта „ЕКО-ЗНАК“. Завршницу пројекта су чинила три дела: изложба рециклираног школског намештаја, презентација пројекта и представа „ЕКО-ШОК“. Завршници пројекта су присуствовали (осим ученика и наставника школе) представници локалне самоуправе града, родитељи и наставници других школа.

Наставнице ликовних предмета Бранка Штрбац и Тања Ђаковић су организовале и реализовале са ученицима радионице рециклаже. Ученици дизајнерске и текстилне струке су разним техникама на креативан и маштовит начин обновили стари школски намештај. Користиле су се многе технике као што су каширање, цртање и сликање, плетење, преплитање, лепљење, мозаик од старих плочица и др. Столице су инспирисале ученике да им дају имена, па смо добили еко-масажер (кутије од јаја), еко- компјутер, директорска столица, еко-говорница и др. Ученици- посетиоци изложбе су са одушевљењем испробали столице и изразили жељу да свако креира своју столицу и направе „веселе учионице“.

clip_image002изложба рециклираног школског намештаја

Пројекат је презентовала наставница Љиљана Јовичин Благојевић- координатор пројектног тима ТШ „Милева Марић Ајнштајн“. Осим мултимедијалног садржаја наставница је истакла да су сви циљеви и планиране акције у подпуности остварене. Учесници пројекта су спознали да је заштита животне средине трајан процес и да стечен осећај одговорности за стање околине мора да се развија и унапређује“. Координатор пројекта „ЕКО ЗНАК“ Маша Попара Конаков, је истакла да су резултати пројекта мерљиви, видљиви, оствариви и одрживи.untitled

Представу „ЕКО-ШОК“ је организовала и реализовала наставница српског језика и књижевности Славица Белић. „Ученици из пет одељења окупили су се око идеје да на нов и другачији начин покажу колико нам је битна природа. „Еко-шок“ је театар без речи. Уз музику, покрет и светло дочарана је прича о човеку и природи.

clip_image002

             представа «ЕКО-ШОК»

ПРИПРЕМЕ ЗА ЗАВРШНУ ПРЕДСТАВУ, новембар- децембар

Припреме за завршницу пројекта су се одвијале у радионици-рециклажа намештаја и припремама за представу (монтажа музике, пробе за представу, израда сценографије и костима). У овим акцијама учестовало је седам наставника и шездесет три ученика.clip_image002 рециклажа намештаја, наставнице Бранка Штрбац и Тања Ђаковић са ученицима

clip_image002

монтажа музике и проба представе, наставница Славица Белић са ученицима

clip_image002      израда костима у школској радионици, наставнице Јадранка Килибарда и Корана Смиљанић са ученицима

ФРУШКА ГОРА – садња дрвећа

У сарадњи са „Националним парком Фрушка гора“ ученици су засадили 63 стабла на договореној локацији. Радници Националног парка су учницима одржали уводно предавање, објаснили начин садње дрвећа и планској садњи одабраних стабала. Ученици су се упознали са еко системом Фрушке горе, значају садње и заштити шума и добили задатак да на часовима биологије презентују одређену врсту биљне или животињске врсте коју су уочили. У акцији је учестввало 53 ученика и 5 наставника. Акцију су организовале и водиле наставнице биологије и екологије Маша Попара Конаков и Анкица Ковачевић.

clip_image002 clip_image002