учитавање

Светосавска академија, 2020.

У част Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, уприличена је свечана академија у којој су учествовали ученици и професори наше школе.

Прослава школске славе, Светог Саве, започела је освећењем славског колача, уз учешће ученика, професора, кумова, добротвора и директора школе.

Хор школе, којим руководи професорка Александра Ковачевић, отпевао је Химну Светом Сави и песму  Маријо славна.

У свом поздравном говору, директор школе, дипл.инж. Жељко Савић, нагласио је дипломатску и просветитељску улогу Светог Саве и подсетио на његов значај за српску културу.

 Ученик одељења Па21, Димитрије Плећаш, одсвирао је две клавирске композиције.

 На крају је изведен сценски игроказ Завештање Светог Саве, који је, у складу са обележавањем јубилеја 800 година од самосталности Српске православне цркве, приказао догађај који се збио у Никеји 1219.године, када је Свети Сава од цариградског патријарха Манојла издејствовао аутокефалност српске цркве. У драмском делу програма учествовали су ученици графичке и шумарске струке а текст за представу су припремили вероучитељ Саша Куриџа и проф. српског језика и књижевности, Марија Вукчевић.

Сценографију за представу је радио проф. ликовног васпитања  Борислав Николић, који је уједно припремио и изложбу ђачких радова у предворју свечане сале.

По завршетку званичног програма, директор школе, Жељко Савић, позвао је све присутне на свечани коктел који је организован у холу школе.                                                

Проф. Марија Вукчевић

 

 

Oдговорите