учитавање

ДЕМАНТИ

ПРВА СРПСКА ТЕЛЕВИЗИЈА                                                                                  Редакцији и уредништву                                                                                                  Емисије „Живот прича“,  ауторке Татјане Војтеховски

У вашој емисији „Живот прича“ емитованој шестог априла 2016. године под насловом „Насиље у распореду часова“, изнесено је више неистина о поступцима Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду. Молимо вас да у складу са законом, у првој наредној емисији, објавите следећи:

ДЕМАНТИ

У емисији „Насиље у распореду часова“ изнето је низ нетачних чињеница и погрешних интерпретација. Принуђени смо да овим путем заштитимо углед  школе, запослених и ученика.

Познато је да је наша школа водећа у Новом Саду у решавању проблема вршњачког насиља, о чему сведоче бројни случајеви правовременог и успешног реаговања. Директор школе активан је члан Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама. Школа има Правилник и процедуре реаговања на насиље. На часовима одељенског старешине обрађује се ова тема, а посебно се у њу упућују ученици првих разреда. О томе се говори на родитељским састанцима. Тим пре, огорчени смо због оваквог садржаја емисије.

1. Пре свега представљено је да је ученик доживео вршњачко насиље у школи и од наших ученика, а поуздано је утвђено да га је доживео на путу од школе до куће од ОДРАСЛИХ НЕПОЗНАТИХ ЛИЦА, што је ученик К.В. и сам потврдио.

2. О вишенедељном  злостављању и малтретирању, ученик није обавестио ни одељенског старешину, ни психолога, ни директора, ни обезбеђење, ни школског полицајца, нити се пожалио друговима из разреда. Крио је то на исти начин као и од својих родитеља и сестре.

3. Из емитованих снимака сигурносне камере и истражног материјала, јасно се види да се све десило у холу суседне школе, а не наше. У емисији је направљена конфузија. ЗАШТО?

4. На дан немилог догађаја ученик није пријавио нестанак својих ствари дежурном наставнику, ни обезбеђењу школе. Директора је о догађају обавестила полиција. Школа је одмах реаговала. После разговора са ученицима, дежурним наставником, након што је обавештен одељенски старешина утврђено је да се све догодило ван школе и да осим К.В. ниједан наш ученик није умешан.

5. У току истраге школи није било дозвољено да се на било који начин меша у поступак истраге сем што је полицији дала потребне податке. Нису обавештени ни медији, јер је било важно заштитити малолетног ученика. Суд није позвао школу, ни директора, ни наставнике, ни обезбеђење нити ученике да сведоче о немилом догађају.

6. Након истраге са учеником је у више наврата разговарао психолог, Одељенски старешина и ученици из разреда су му у Каћ доносили свеске, графичке радове, сваке недеље. Били су у сталној вези са њим и мајком. Директор школе је иницирао заједнички разговор са мајком и оцем. Ученику је предложио да учи код куће и да повремено долази да одговара. Али он то није урадио. Затим је у мају предложено да ученик полаже разредне испите, како закон налаже код дужег изостанка са наставе. На заказане испите ученик није дошао. Поред уложеног труда школе мајка је одлучила да испише малолетног ученика пре краја школске године.

7. Ако је циљ емисије тражење решења за проблеме насиља, а не сензације, онда се до тог циља иде другим путем и на други начин. Приказати и оцрнити, рад школе, њене ученике и наставнике у најмању руку скандалозно је. Уложити толики напор, помоћи ученику од почетка, а онда бити не само изневерен него и оцрњен, изазива огорченост. Сви су изневерени од ученика који су за друга протестовали, психолошко-педагошке службе која је радила са њим, одељенског старешне који му је је помагао да савлада градиво, директора који се борио да ученик прође прво полугодиште, на сопствену одговорност. Кодекс новинарства подразумева озбиљну и свестрану анализу проблема. Тога у овој емисији нема, већ је реч о манипулисању чињеницама па чак и изјавама.

Истичемо: СТАЛИ СМО У ПОТПУНОСТИ УЗ УЧЕНИКА КОЈИ О СВОЈИМ НЕВОЉАМА СА НАСИЛНИЦИМА ИЗВАН ШКОЛЕ НИЈЕ ОБАВЕСТИО НИ ШКОЛУ НИ РОДИТЕЉЕ.

8. Овај догађај, као и ова емисија потврђује да ученици, просветни радници и родитељи морају о свему да буду обавештени и да заједнички пронађу најбољи начин да се насиље у друштву сузбије. Наша школа и сви у њој, увек су бринули о деци и то сви могу да потврде. Ученику К.В. желимо свако добро. Урадили смо све да му помогнемо.

На крају, очигледан је парадокс да емисија која се бави насиљем, врши „насиље“ над истином и људима.

 

Техничка школа „Милева Марић Ајнштајн“                                                        Гагаринова 1, Нови Сад

Oдговорите